Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαζόμενοι και λαός της περιοχής «έρμαια» των επιδιώξεων και ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων

Ανακοίνωση με αφορμή τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Από τα έργα για την κατασκευή του ΑΗΣ
Από τα έργα για την κατασκευή του ΑΗΣ
Ολοένα και πυκνώνουν τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, με πρόσχημα την αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την ανάδοχο του έργου, την κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, οι εργολάβοι δηλώνουν ότι θα σταματήσουν οι κατασκευές τον επόμενο μήνα και θα δώσουν αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό.

Στην Πτολεμαΐδα V, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% τα έργα πολιτικού μηχανικού και κατά 50% τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που ξαφνικά φαίνεται να κινδυνεύει να μείνει στη μέση.

Τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο της Ενέργειας, που βρίσκονται πίσω από τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της μονάδας, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ.

Σημειώνει: «Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί που στο επίκεντρο έχουν τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, τη μεταφορά της, καθώς επίσης και το ενεργειακό μείγμα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματικού ομίλου.

Για ακόμη μια φορά, με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και συνολικά ο λαός της περιοχής, γίνονται έρμαια των επιδιώξεων και των ορέξεων των μονοπωλιακών ομίλων που επιθυμούν να προωθούνται τα ανάλογα σχέδιά τους ώστε να γιγαντώνονται τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας και ο λαός της περιοχής ζουν από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες της στρατηγικής της "απελευθέρωσης" που προωθούν από κοινού κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις. Συνέπειες όπως η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, η ενεργειακή φτώχεια, είτε μέσω των ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ είτε μέσα από τον ορατό κίνδυνο να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην περιοχή της Εορδαίας».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και των μέσων παραγωγής μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ισόρροπα όλες οι εγχώριες πήγες Ενέργειας, ο λιγνίτης, η υδροηλεκτρική, η αιολική, η ηλιακή, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κ.λπ.

Ενας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ