Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προγραμματικές δηλώσεις αφοσίωσης στις πολιτικές που υπηρετούν το κεφάλαιο

MANOLIS PAKIAS

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά αλλά και τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, γιατί διατηρούν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων».

Τα παραπάνω τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της πίστη στις πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, στη μετατροπή του αστικού κράτους σε βραχίονα στήριξής τους, στο «νόμο και την τάξη» για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και των νεολαιίστικων κινητοποιήσεων, στην περαιτέρω εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων.

Σημείωσε πως κοινός τόπος της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι η ανάκαμψη της κερδοφορίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με αναγκαίο μοχλό τη μείωση του κόστους παραγωγής, πρώτα και κύρια δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης, και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή, σε αμοιβαίες συμφωνίες αλλά και οξύτατους ανταγωνισμούς με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών, που δημιουργούν προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οπως τόνισε, πυλώνες της λεγόμενης «δυναμικής ανάπτυξης» της ΝΔ δεν είναι παρά τα αιτήματα του ΣΕΒ, δηλαδή νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις, που θα προστεθούν στο πλήθος επιδοτήσεων που λαμβάνουν μέσα από διάφορα κανάλια, ενώ επεσήμανε ότι οι διευκολύνσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα επιβάρυνση των εργαζομένων, από τη στιγμή που πρέπει να εκπληρώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οσο για την υπόσχεση ότι οι επενδύσεις θα φέρουν και καλές θέσεις εργασίας, τόνισε πως δεν αποτελεί παρά ευχολόγιο, γιατί αν ήταν έτσι, στον τουρισμό θα έπρεπε να είχαμε τους πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους!

«Ο αντιλαϊκός μονόδρομος θα οδηγήσει σε νέες θυσίες, στο όνομα της διατήρησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης (...) Αυτόν το δρόμο δεν τον αμφισβητούν ούτε τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, ούτε προσφέρουν διέξοδο διάφορες ξαναζεσταμένες προτάσεις (...) Η διέξοδος βρίσκεται στην αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων και επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μέσα από την κοινωνικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, παραγωγικών δυνάμεων, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ και διαγραφή κρατικού χρέους. Αυτό επιβάλλει την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, την ανατροπή του αστικού κράτους της δικτατορίας των μονοπωλίων και τη δημιουργία της εξουσίας της εργατικής τάξης», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org