Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Υπεύθυνη» αντιπολίτευση για να «περπατήσει» η πολιτική για το κεφάλαιο

INTIME NEWS

Σε χαμηλούς τόνους και κλίμα συναίνεσης, το προφίλ της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» από τη σκοπιά του κεφαλαίου φιλοτέχνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, επικροτώντας το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε, προφανώς ως έκφραση της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ενώ και με τη δευτερολογία του χτες έκανε καθαρό στην κυβέρνηση πως αν θέλει συνεννόηση «εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε»! Οπως άλλωστε και στην πρωτολογία του είχε διαβεβαιώσει, «όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό».

Στις τοποθετήσεις του ο τέως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για μία ακόμα φορά την πολιτική της κυβέρνησής του, που έστρωσε το χαλί στη ΝΔ και της επιτρέπει σήμερα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιλαϊκό έργο, ενώ εστίασε στα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που τα πλήρωσαν τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα από το ισχνό εισόδημά τους και τα οποία αποτελούν την άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως ανέδειξαν και οι αντίστοιχες εξαγγελίες της ΝΔ. «Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», είπε προκλητικά απέναντι στο λαό, που συνεχίζει να στενάζει υπό το βάρος των μνημονιακών μέτρων που παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αλλά και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων έως το 2060 τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνησή του.

Μάλιστα, απογειώνοντας την πρόκληση, υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα έγιναν εφικτά επειδή προηγήθηκαν τα μνημόνια, επειδή όπως είπε «έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος. Γιατί δημιουργήσαμε - με τις θυσίες του ελληνικού λαού - ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. και η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού».

Κατά τ' άλλα, ανταγωνιζόμενος τη ΝΔ στη μείωση των απαιτήσεων του λαού αλλά και γνωρίζοντας τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για πολλά χρόνια μπροστά, την προέτρεψε να απαντήσει αν θα ακυρώσει όσα νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα εξήγγειλε για το 2020, και αν θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020, προφανώς μέσα στο πλαίσιο του στενού δημοσιονομικού «κορσέ», που αποτελεί κοινό έδαφος για ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τους υπόλοιπους.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει την εξαγγελία για μείωση στον ΕΝΦΙΑ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επεκτείνει τη μείωση του 30% που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και σε περιουσίες μεγάλης αξίας, οι οποίες θα απολαύσουν μεγάλη έκπτωση.

Ειδικά ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με τη ΔΕΗ και το Ασφαλιστικό. Μάλιστα κόμπασε ότι η δική του κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική μη αύξησης των τιμολογίων, προσπερνώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια επεκτάθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν και τα στοιχεία με τις δεκάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Ομοίως και σε σχέση με το Ασφαλιστικό ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του το παρέδωσε «βιώσιμο», προσπερνώντας ότι αναφέρεται σε μια βιωσιμότητα που εδράζεται στη σφαγή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όπως με τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στη ΝΔ να μην κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς για τον εκλογικό νόμο, υποστήριξε ότι απαιτούνται συγκλίσεις ιδίως στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης και πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας εκ νέου διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη: «Αν θέλετε συνεννόηση, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε (...) Εμείς δεν θα αντιπολιτευτούμε πετώντας υπαινιγμούς και λάσπη. Ούτε επενδύοντας στο διχασμό και το φόβο. Ούτε φυσικά συκοφαντώντας τη χώρα στο εξωτερικό. Θα είμαστε μαζί για το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org