Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει πάντα στο λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον ρ/σ «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και τους δημοσιογράφους Α. Παπαδόπουλο και Δ. Τάκη παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερωτώμενος σχετικά με την ενεργειακή συμφωνία στην Κρήτη και τη στάση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «εμάς μας προβληματίζουν τρία βασικά ζητήματα σε αυτήν τη συμφωνία εκχώρησης των υδρογονανθράκων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην "ΕxxonMobil" - "Total" - ΕΛΠΕ.

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είναι προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης. Εμείς θεωρούμε και φοβόμαστε ότι τελικά για το λαό μας θα είναι μία ακόμα κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, ο οποίος θα χαθεί διαπαντός για τον ελληνικό λαό, για το ελληνικό κράτος. Αυξάνονται τα κέρδη, οπωσδήποτε, της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας. Είναι συνολικά προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης, τουλάχιστον αυτοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το δεύτερο ζήτημα που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει είναι ότι θεωρούμε πως και μέσω αυτής της εκχώρησης γίνεται βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και της Ευρώπης επίσης, και έχουμε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Δηλαδή φοβόμαστε ότι οδηγεί στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, ακόμα και σε συνολικότερες πολεμικές εμπλοκές στην περιοχή και στην Ελλάδα. (...)

Και το τρίτο ζήτημα (...) υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, και αυτό μας προβληματίζει, για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και για την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι πολύ ισχυροί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτά είναι ζητήματα που μας προβληματίζουν και τα θέτουμε στον ελληνικό λαό καθαρά και ξάστερα».

Σημείωσε ακόμη πως «φυσικά και πρέπει να αξιοποιούνται οι ενεργειακοί πόροι, φυσικά θα πρέπει επίσης να είναι κοινωνική ιδιοκτησία του λαού, της χώρας μας» και από αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της κλοπής αυτού του ενεργειακού πόρου, προσθέτοντας ότι «είναι άλλο ζήτημα ένα επιστημονικό, κεντρικό σχέδιο μιας οικονομίας όπου πραγματικά ο λαός θα βρίσκεται στην εξουσία και τη διακυβέρνηση του τόπου, όπου πραγματικά θα υπάρχουν ισότιμες ανταλλαγές, ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σχέσεις εμπορικές και οικονομικές και πολιτικές και πολιτιστικές με όλα τα κράτη του κόσμου, άσχετα αν είναι πιο ισχυρά οικονομικά ή αν είναι πιο αδύνατα, κυρίως με τους λαούς και τα κράτη της περιοχής».

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τις δεξιές πολιτικές

Καλούμενος να σχολιάσει τη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΚΕ λέει «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», όπως παλιότερα έλεγε και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «στην Ιστορία πάντα αυτό γινόταν. Δηλαδή κάποια υποτίθεται κεντρώα, δήθεν αριστερά, δήθεν δημοκρατικά κόμματα εμφάνιζαν αυτό το δίλημμα προεκλογικά, ακριβώς για να εγκλωβίζουν κόσμο. Ομως ο λαός έχει τεράστια εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Προσπαθώντας ο Τσίπρας σήμερα να το κάνει αυτό πάλι, εγώ αυτό που θα σχολίαζα είναι ότι μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση και σε αμηχανία συνολικά. Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του - δεν τον έσπρωξε κανείς εκεί - με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές, όταν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο μαζί με τους υπόλοιπους, μαζί με τη δεξιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, και εφάρμοζε επίσης τα προηγούμενα δύο μνημόνια, δίνοντας το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι βέβαια, απογοητεύοντας έναν προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό κόσμο. Αυτό το σύνθημα, έτσι και αλλιώς, "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", ή το άλλο το γνωστό επίσης, "τι μπρόκολα τι λάχανα", που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ιστορικά δικαιωμένα. Διότι αποδείχθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ενώ ωρυόταν ότι ήταν στον αντίποδα της δεξιάς πολιτικής, ενάντια στη ΝΔ ήταν το "φως" ενώ από εκεί ήταν το "σκότος", και έβγαινε στα κεραμίδια όταν του λέγαμε στη Βουλή ότι "ξέρεις, θα έρθει η στιγμή που θα συνεργαστείς με τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική σου είναι ίδια", ήρθε και έγινε αυτό. Ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε. Το ίδιο θα δούμε, σε νέες συνθήκες, ξανά το ίδιο».

Είναι οι δύο όψεις του σάπιου συστήματος

Ερωτηθείς αν Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν ως νόμισμα θεωρούμε αυτό το σάπιο, το διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα που επικρατεί σήμερα, βεβαίως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό υπηρετούν, αυτό διαχειρίζονται, και μάλιστα ο Τσίπρας έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά, αν θέλετε καλύτερα και από τη ΝΔ, γι' αυτό πήρε και τα εύσημα και των Αμερικάνων και της ΕΕ και των ονομαζόμενων "θεσμών", της τρόικα όλα αυτά τα χρόνια και του ΣΕΒ, ο οποίος πολύ πρόσφατα, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, του είπε "μπράβο, καταφέρατε να υλοποιήσετε πάνω από το 60% των προτάσεών μου, των απαιτήσεών μου, μένει το υπόλοιπο, κι όποιος κι αν βγει θα το υλοποιήσει, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ". Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επίσης είπε στη συνέλευση ότι "εγώ θα υλοποιήσω όλο το υπόλοιπο 30% - 40%", όλα ωραία και καλά δηλαδή! "Αδελφάκια είμαστε". Αυτή είναι η ιστορία.

Αλλωστε, η μνημονιακή - αντιλαϊκή πολιτική συνολικά έχει μπει στις ράγες της ήδη από τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ολοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και των τριών μνημονίων, που τους ψήφισαν, θα είναι εδώ, δεν λέει κανείς τους ότι θα τους καταργήσει. Και όλες οι "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις, μετά τον περασμένο Αύγουστο, τις έχουν αποδεχτεί όλοι στο όνομα της συνέχειας του κράτους. Τα ματωμένα πλεονάσματα, επίσης τις συστάσεις της ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για ελαστικοποίηση ωραρίων και εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς, αυτά και η κυβέρνηση η σημερινή, του κ. Τσίπρα, και η αυριανή κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη, έχουν πει ότι θα τα υλοποιήσουν».

Πιο αποτελεσματική η δύναμη του λαού με ένα ισχυρό ΚΚΕ

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το απέκλεισε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως «δεν τις θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας. Δεν τις θέλει ούτε ο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα, δεν τις θέλει ούτε η ΕΕ, ούτε η ΕΚΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί, δεν τις θέλει κανένας. Είτε θα έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι έχει παγιώσει μια μεγάλη διαφορά μέχρι στιγμής από όλα όσα δείχνουν ότι ο κόσμος θα ψηφίσει, είτε δεν είναι αυτοδύναμη και χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιους, έχει πρόθυμους. Ηδη έχει πει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει ψήφο ανοχής αν χρειαστεί, για να γίνει κυβέρνηση, και κάποια από αυτά τα μικρά κόμματα μίας χρήσης μέσα στη Βουλή, επίσης πρόθυμοι θα είναι. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει ψήφο ανοχής και να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα, και πάει λέγοντας...».

Ενώ, σχολιάζοντας το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ξαναφορέσει το «αντιμνημονιακό κοστούμι», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς αξιοποίησε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και την οργή και την προσεταιρίστηκε, και ότι «πλέον κανείς δεν τα πιστεύει αυτά, ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν. Θεωρούν ότι μέσα σ' αυτούς τους θεσμούς, μ' αυτό το σύστημα, είναι τα "καλά παιδιά" του συστήματος... Αλλωστε γι' αυτό έχουν προσεταιριστεί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και του ακροδεξιού και του δεξιού και του κεντροαριστερού χώρου, που είχαν ηγηθεί τέτοιων αντιλαϊκών πολιτικών στο παρελθόν». «Αρα στις 8 του Ιούλη, την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, «αυτό που θα έχει σημασία δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αν θα είναι 12% ή αν θα είναι 10% ή 8%. Δεν θα έχει σημασία, επίσης, το ποιο κόμμα θα είναι συμπληρωματικό σε μια κυβέρνηση, από τα κόμματα μίας χρήσης. Το βασικό ζήτημα, το βασικό δίλημμα, είναι να είναι δυνατός ο λαός. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Σχετικά με τους στόχους του ΚΚΕ για την εκλογική μάχη της 7ης Ιούλη, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οσο πιο ψηλά, τόσο το καλύτερο. Κι όχι το καλύτερο για το Κόμμα, το καλύτερο πιστεύουμε για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα. Γιατί το ΚΚΕ έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στον ελληνικό λαό και στο σήμερα, αλλά και γιατί έτσι ανοίγει και η ελπίδα για την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Διότι η ψήφος στο ΚΚΕ πάντα επιστρέφει στο λαό. Μας ξέρει ο ελληνικός λαός, δυναμώνουμε τη λαϊκή αντίσταση και βεβαίως διεκδικούμε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δίνεται επίδομα ανεργίας για παράδειγμα σε όλους τους ανέργους, για να καταργηθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, για να διαγραφούν χρέη λαϊκών στρωμάτων, για να πάρουμε δηλαδή πίσω όσα χάσαμε. Μόνο το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, με μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορεί να καταθέτει τέτοιες προτάσεις νόμου, τροπολογίες και να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και βέβαια θα βρίσκεται και έξω από τη Βουλή, οργανώνοντας τον αγώνα, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση, όταν θα παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, έτσι ώστε να τα εμποδίζει». Σε άλλο σημείο, κάλεσε το λαό να μη δώσει καμία λευκή επιταγή σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. «Εχε εμπιστοσύνη στη δική σου δύναμη, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο αποφασιστική, και να γίνει και πιο αποτελεσματική, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καμία εμπιστοσύνη στους συστημικούς «διάττοντες αστέρες»

Ερωτηθείς, τέλος, για το κόμμα Βαρουφάκη, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κόμματα και "διάττοντες αστέρες" όπως είναι ο κ. Βαρουφάκης, το γνωστό "γκόλντεν μπόι", που ως υπουργός Οικονομικών έστρωσε το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, ήταν ουσιαστικά ο εμπνευστής της κοροϊδίας του ελληνικού λαού: "Να μην τους λέμε τρόικα, να τους λέμε θεσμούς", "να μην το λέμε μνημόνιο, να το λέμε δανειακή σύμβαση", τα γνωστά αυτά που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο (...) Ηταν η λογική που μας οδήγησε στα μνημόνια και στην πλήρη ενσωμάτωση, και βέβαια έφερε την απογοήτευση και την ήττα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αυτήν τη μοιρολατρία που τη ζούμε ακόμα και σήμερα», προσθέτοντας πως τα όσα λέει σήμερα «είναι επανάληψη της καρικατούρας του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, τότε που εμφανιζόταν ως αριστερός, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά ψεύτικες ελπίδες, ψεύτικες υποσχέσεις, καλλιεργώντας αυταπάτες. Αυτός είναι ο Βαρουφάκης. Ενας τυχοδιώκτης, άνθρωπος του Σόρος, άνθρωπος του συστήματος. Δεν είναι αντισυστημική η ψήφος στον Βαρουφάκη, είναι η πλέον συστημική ψήφος (...) Και όχι μόνο για το παρελθόν, θα σας έλεγα και για το ίδιο το πρόγραμμά του (...) Ολα όσα λέει για τη "ρεαλιστική αλλαγή μέσα στην ΕΕ", για τις Πρέσπες, που τις υποστηρίζει με νύχια και με δόντια, το Κυπριακό, όπου στην ουσία τάσσεται υπέρ της διχοτομικής λύσης. Ολες οι πολιτικές του θέσεις, οι απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, που αφορούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, είναι άκρως επικίνδυνες. Γι' αυτό θα πρέπει να έχει το νου του - να έχουν γνώση οι φύλακες - ο ελληνικός λαός, το τι θα κάνει στις 7 του Ιούλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκαθαρίζοντας... τους δρόμους(20/11/2021)
Το χρονικό ενός στημένου παιχνιδιού...(10/7/2021)
Πρωτοφανής εισαγγελική έρευνα για τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου(24/11/2020)
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εναλλακτική πολιτική διέξοδος για το λαό(21/8/2015)
Στηρίζει τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ(26/2/2015)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org