Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ψηφίζουμε ΚΚΕ, ενισχύουμε την πάλη για Υγεία στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού

Συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ

Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για Υγεία στην υπηρεσία του λαού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για Υγεία στην υπηρεσία του λαού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Αφού επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και βάθυνε την αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, μπροστά στις εκλογές της 7η Ιούλη τα ίδια κόμματα επιχειρούν ξανά να στήσουν κάλπικες αντιπαραθέσεις και σε αυτό το πεδίο. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν σε αυτές συνολικά το λαό, αλλά και ιδιαίτερα τους υγειονομικούς, που μαζί με τους ασθενείς βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, του περιβόητου «εξορθολογισμού δαπανών» για τη μείωση του «κόστους» της Υγείας για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της πολιτικής και όχι κάποιας «παρέκκλισης» ή «ανικανότητας» και «κακοδιαχείρισης» είναι όλα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η τραγική υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά για να κάνουν την τόσο κρίσιμη για το λαό δουλειά τους, η εντατικοποίηση που τσακίζει κόκαλα, η γενίκευση της «ευελιξίας», οι απολύσεις και η διαρκής απειλή της ανεργίας για χιλιάδες συμβασιούχους κ.ο.κ.

Για όλα τα παραπάνω και την ανάγκη να γίνουν κριτήριο ψήφου για τους χιλιάδες υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με υγειονομικούς, υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος: Τον Ηλία Σιώρα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Αττικής, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, την Παρασκευή (Βούλα) Πάκου, υποψήφια βουλευτή στη Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αττικής, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, και τον Γιώργο Σιδέρη, υποψήφιο βουλευτή στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αττικής, αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Διαχρονικό το χάλι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

Ηλίας Σιώρας
Ηλίας Σιώρας
Η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας.

Οπως μας εξηγεί ο Ηλ. Σιώρας, «οι πληγές από την υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι βαθιές. Ολοι μαζί κατακρεούργησαν την κρατική επιχορήγηση. Μόνο την περίοδο 2009 - 2015 περικόπηκε κατά 41,28%. Μόνο το 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κόπηκαν από την κρατική επιχορήγηση 155 εκατομμύρια ευρώ. Διά χειρός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, δόθηκε η χαριστική βολή: Καρατόμηση της επιχορήγησης κατά 860 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ». Και υπενθυμίζει: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκλεισαν ή έθεσαν σε καθεστώς υπολειτουργίας εκατοντάδες πολυϊατρεία του ΙΚΑ και 15 νοσοκομεία πανελλαδικά. Επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν άνοιξε κανένα νοσοκομείο απ' αυτά που έκλεισαν, αλλά μπήκαν νέα λουκέτα σε τμήματα, κλινικές, κ.ά.

Ενδεικτική της κατάστασης και η εικόνα που μεταφέρει από το «Αττικόν» ο Γ. Σιδέρης: «Στο "Αττικόν" είναι γνωστό πλέον σε όλη την Ελλάδα το αίσχος των ράντζων, που αποτελεί μία από τις εκφράσεις του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Μπορεί να προσθέσει κανείς: Τις 4 κλειστές από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, τους ολόκληρους μήνες για να κλείσει κανείς ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου και άλλα που αντικειμενικά οδηγούν το λαό στην ιδιωτική Υγεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θησαυρίζουν στο χώρο. Αυτό το χάλι είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από μόνο του αυτό είναι κριτήριο ψήφου και καταδίκης των δύο κομμάτων που συνεχίζουν την πολιτική τους στο έδαφος των 3 μνημονίων που εφαρμόζουν».

Μόνιμοι σχεδιασμοί, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του κεφαλαίου

Γ. Σιδέρης
Γ. Σιδέρης
Η κατάσταση αυτή όμως δεν προέκυψε από το πουθενά, έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οπως μας εξηγεί η Β. Πάκου, «το εφεύρημα ότι τάχα η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή αποτέλεσμα του δημόσιου χρέους, το χρησιμοποίησαν τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να κρύψουν ότι αποτελεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής τους.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που προωθούνται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επιταχύνονται σήμερα παντού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη "μνημονίων". Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν μόνιμο χαρακτήρα, διότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Εντάσσονται στο στόχο για λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών, το πισωγύρισμα σε μια σειρά εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των νοσοκομείων και βέβαια τη γενίκευση της "ευελιξίας"».

Β. Πάκου
Β. Πάκου
«Σήμερα, το 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις - επικουρικοί, εργολαβικοί, συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ατομικές συμβάσεις κ.ο.κ.», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Β. Πάκου και προσθέτει: «Αξίωση του ΣΕΒ είναι να διευρυνθεί παραπέρα το ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, δημιουργώντας ακόμα πιο επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ η κρίσιμη εμπειρία που αποκτούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί πηγαίνει στα αζήτητα με τη λήξη των συμβάσεών τους».

Η εκμετάλλευση των εργολάβων και το αίσχος των ατομικών συμβάσεων

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «φρόντισε» να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών θέσεων καθαριστών, φυλάκων, τραπεζοκόμων και να μειώσει στο ελάχιστο τις οργανικές θέσεις τεχνικών ειδικοτήτων.

Στα ίδια ακριβώς χνάρια συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι «θα έδιωχνε τους εργολάβους»...

«Στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της Αττικής οι εργολάβοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Β. Πάκου. «Απολύσεις, τρομοκρατία, γκανγκστερικές μέθοδοι, απλήρωτη εργασία, μειωμένα δικαιώματα, είναι όσα έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Εργαζόμενοι που "δηλώνονται" και πληρώνονται για 5 μέρες εργασίας ενώ εργάζονται 6, πολλές φορές και τις διπλές ώρες. Σύγχρονα "δουλεμπορικά" δηλαδή, με τις "πλάτες" και την ανοχή διοικήσεων και κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά υποκριτικά για "ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας", η πραγματικότητα καταγράφει μηδενικά εργατικά δικαιώματα, ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του εργαζόμενου, εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων"».

Παράλληλα, μαζί με τους εργολάβους που «ζουν και βασιλεύουν», ήρθε και το νέο αντεργατικό «φρούτο» των ατομικών συμβάσεων σε μια σειρά από υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση.

Αναφερόμενος στην πείρα από το «Αττικόν», ο Γ. Σιδέρης σημειώνει: «Στη φύλαξη περπάτησαν οι περίφημες ατομικές συμβάσεις που δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ΦΠΑ και κρατήσεις στα Ταμεία που πρέπει να πληρώσει ο εργαζόμενος, χωρίς ΒΑΕ, χωρίς Δώρο, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση για νυχτερινά και αργίες, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται άδειες (κανονικές, αναρρωτικές), αφού κάθε απουσία θεωρείται "ανενεργός" εργασιακά χρόνος. Μάλιστα, στο "Αττικόν" κι αλλού γίνεται το εξής τραγικό: Οι υπάλληλοι της φύλαξης εδώ και μήνες πληρώνονται μετά από προσφυγή τους σε δικηγόρο, με το αίσχος της διαταγής πληρωμής. Δηλαδή, από τον πενιχρό μισθό τους δίνουν 40 - 50 ευρώ κάθε μήνα σε δικηγόρο για να πληρωθούν! Τώρα είναι απλήρωτοι από το Μάρτη...».

«Είναι λοιπόν παραπάνω από επίκαιρη η θέση του ΚΚΕ, που έχει τεθεί και σε δεκάδες παρεμβάσεις του στη Βουλή και συνοψίζεται στο σύνθημα: "Εξω οι εργολάβοι, Οχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους"», τονίζει ο Γ. Σιδέρης.

Νέα αντεργατικά «χτυπήματα»

Πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μιλήσει για... «ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας» βρίσκεται το γεγονός ότι πρόσθεσε νέα χτυπήματα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, στρώνοντας το έδαφος και για άλλα που δρομολογούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «διευθέτηση» του ωραρίου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Ουσιαστικά μιλάμε για νόμο που απορυθμίζει το χρόνο ζωής και εργασίας των γιατρών και όλων των άλλων κλάδων, γιατί θα επεκταθεί και αλλού», επισημαίνει ο Γ. Σιδέρης. «Προωθεί την ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Ενας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, 12ωρα. Αν αυτό δεν έστρωσε το έδαφος για να μιλάει ο Μητσοτάκης για γενίκευση της 7ήμερης εργασίας, τότε τι το έστρωσε; Αντίστοιχες κινήσεις κάνει η κυβέρνηση και στον τομέα της ιατρικής Εκπαίδευσης, ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί εξαιτίας της πίεσης και της μαζικής αντίστασης της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με πρωτοπόρα δράση των μελών του ΚΚΕ».

Να σημειωθεί ότι στη λογική της μείωσης του μισθολογικού «κόστους» εντάσσεται και η προωθούμενη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αφού μόνο για μερικούς μήνες θα χορηγείται στους σημερινούς δικαιούχους. Το επίδομα θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση», γεγονός που βάζει στο στόχαστρο όλες τις κατηγορίες δικαιούχων...

Με ισχυρό ΚΚΕ ενισχύουμε τον αγώνα για Υγεία στην υπηρεσία του λαού

«Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στα νοσοκομεία», τονίζει η Β. Πάκου, «πρωτοστάτησαν για την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, την προετοιμασία και την οργάνωση συλλογικών διαδικασιών και κινητοποιήσεων, κόντρα στην υπονομευτική δράση των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πήραν πρωτοβουλίες για συντονισμό και κοινή αγωνιστική δράση των σωματείων των νοσοκομείων, όπως για το ζήτημα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της πίεσης των εργαζομένων ήταν η επαναπρόσληψη των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και η προκήρυξη για μονιμοποίηση επικουρικών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σταθήκαμε στο πλευρό των εργολαβικών συναδέλφων, απέναντι στην εργολαβική τρομοκρατία. Με την οργανωμένη δράση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων μπήκε φρένο σε σωρεία παραβιάσεων των εργατικών δικαιωμάτων, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα και οι αιτίες τους».

«Δώσαμε αγώνα για να εγγραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης», προσθέτει ο Ηλ. Σιώρας. «Ενιαία, μόνιμοι και συμβασιούχοι, πήραμε πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής αγωνιστικής δράσης με σωματεία, φορείς άλλων κλάδων, Λαϊκές Επιτροπές, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Και υπογραμμίζει: «Ψήφος στο ΚΚΕ θα πει ότι θα παλέψουμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στη βαρβαρότητα, για Υγεία στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πιο αποτελεσματικός και μαζικός αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζομένων, για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org