Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παρασκήνιο και κόντρες

Χοντραίνει το «παιχνίδι» γύρω από τα κοιναγορίτικα τραπεζικά μονοπώλια μπροστά στα «τεστ αντοχής», στην ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Τα αποτελέσματα των «ελέγχων» αναμένεται να ανακοινωθούν από τις κεντρικές τράπεζες προς το τέλος Ιούλη. Ενόψει των εξελίξεων «διαρρέουν» στη δημοσιότητα κάθε είδους σενάρια για την ικανότητα και την «ποιότητα χαρτοφυλακίων» για νέες επιχειρηματικές κολεγιές κ.ο.κ. Ειδικά για τις ελληνικών συμφερόντων τράπεζες τα σενάρια κόβουν και ράβουν γύρω από το ποσοστό μη αποπληρωμής κρατικών ομολόγων που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους, το οποίο θα αποφασίσουν να βάλουν ως κριτήριο αξιολόγησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», η επίσκεψη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλου στην Αγκυρα συνδέεται με τη πώληση ποσοστό 30% της «Φινάνσμπανκ» από τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας σε άλλο «στρατηγική επενδυτή». Από την Τράπεζα της Ελλάδας κάνουν λόγο για «αστειότητες» σημειώνοντας ότι η παρουσία του διοικητή στην Τουρκία εντάσσεται στη καμπάνια των τραπεζών για την προβολή της «ελληνικής οικονομίας». Σε διάψευση της φημολογίας για πώληση της «Φινάνσμπανκ» είχε προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα.

Αλλα σενάρια έφεραν την HCBC να συνεργάζεται με τη θυγατρική της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) στην Πολωνία. Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «προχωρεί σε μία νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης στις τραπεζικές της εργασίες στην Πολωνία, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο συνεργασίας» χωρίς όμως να έχει συζητήσεις με «συγκεκριμένο πιθανό εταίρο».

Δεδομένη και παρά τις «διαψεύσεις» πρέπει να θεωρείται η σταδιακή απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από τις θυγατρικές εταιρίες που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σύμφωνα και με ορισμένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εξετάζεται η συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ