Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οξύνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί

Την ενιαία στρατηγική για την «Ευρώπη 2020» επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ. Ναι σε όλα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Σαρωτικά πακέτα απέναντι στους λαούς και με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κοιναγορίτικων μονοπωλίων βάζουν μπροστά οι μηχανισμοί και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στρατηγικός σχεδιασμός τους ξεδιπλώνεται πλέον σε ορίζοντα δεκαετίας μέχρι και το έτος 2020. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή και προχτεσινή συνεδρίαση των συμβουλίων υπουργών Οικονομίας (Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ), εκδηλώνονται μεταξύ τους νέες αντιθέσεις και οξυμένοι ανταγωνισμοί. Κάθε κράτος και εθνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα οι ισχυροί κρίκοι της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, επιχειρούν να σηκώσουν τη δική τους ομπρέλα προστασίας πάνω από τις μερίδες της πλουτοκρατίας με τις οποίες έχει συνταχτεί και εκπροσωπεί. Οι αδύναμοι κρίκοι, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραπαίουν από τη μια θέση στην άλλη, δηλώνουν έτοιμες να αποδεχτούν τα πάντα, κάθε σχεδιαζόμενη τιμωρία για υπερβάσεις στα δημοσιονομικά κριτήρια, ακόμη και την έξοδό τους από τα διάφορα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τον πακτωλό κεφαλαίων που προορίζουν για τους κεφαλαιοκράτες τους.

Αιχμή του δόρατος και των αντιθέσεων που βγήκαν και στα συμβούλια Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω των οποίων διοχετεύουν κεφάλαια σε όφελος και των άλλων μονοπωλίων. Ταυτόχρονα όλοι μαζί συντάσσονται κάτω από τη «στρατηγική Ευρώπη 2020» δηλαδή με τα νέα σαρωτικά πακέτα, τις νέες «κατευθυντήριες γραμμές», την πολιτική που έρχεται να συνθλίψει κάθε πτυχή στη ζωή και στην εργασία. Σε αυτές συγκαταλέγονται παράγοντες όπως η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», η «βιωσιμότητα των οικονομικών των κρατών», οι εργασιακές σχέσεις με τη διαμόρφωση απόλυτα ευέλικτης ανθρώπινης εργασίας, μέτρα για ασφαλείς επενδύσεις σε κλάδους που υπόσχονται διέξοδο και κέρδη σε λιμνάζοντα κεφάλαια («πράσινη οικονομία») κ.ο.κ.

Μετά το χτεσινό κλείσιμο των εργασιών Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες, αφού πανηγύρισε για τα εύσημα που απέσπασε από την ΕΕ, δήλωσε:

  • «Δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι σε ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει και αναστολή κάποιων χρηματοδοτήσεων, γιατί αυτό ήδη υπάρχει», προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με «όρους ισότητας όλων των χωρών και σωστής αντιμετώπισης». Είναι φανερή δηλαδή η εκδήλωση νέων αντιθέσεων μετά τη διαμόρφωση του νέου σκηνικού που στήνουν οι ισχυροί κρίκοι, όπως η γερμανική κυβέρνηση.
  • Οτι «καμιά πρόταση για ελεγχόμενη πτώχευση δεν είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και ακολουθεί το πρόγραμμα, στο οποίο δεσμεύθηκε». Σημείωσε ακόμη ότι η σχετική γερμανική πρόταση «σε πρώτη ανάγνωση δεν έχει και την πλειοψηφία των χωρών γύρω από το τραπέζι»...
  • Για το ενδεχόμενο «στέρησης ψήφου» σε κυβερνήσεις, δήλωσε πως «διάφορες χώρες διατυπώνουν τη δική τους άποψη σχετικά με το πώς βλέπουν το νέο αρχιτεκτόνημα».
  • Για τη συζήτηση που έγινε σχετικά με τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημείωσε ότι θα εκλεχθούν 91 τράπεζες μέσα στις οποίες «σχεδόν και το σύνολο των ελληνικών τραπεζών». Γύρω από το ζήτημα έχουν εκδηλωθεί οξυμένοι ανταγωνισμοί, όπως για το πού θα μπει ο πήχης των ελέγχων, τα κριτήρια που οι ίδιοι αποφασίζουν να βάλουν για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, πτώχευσης κρατών κ.ο.κ. Είναι φανερό ότι ανασυνθέτουν το σκηνικό και δημιουργούν συνθήκες για συγχωνεύσεις - εξαγορές τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται τα τραπεζικά μονοπώλια, μεταξύ αυτών και τα ελληνικών συμφερόντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ