Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά ουσιαστικά μείωση μισθών και μεροκάματου

Ανακοίνωση-κάλεσμα του ΠΑΜΕ να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους

Στην ικανοποίηση της απαίτησης του κεφαλαίου που θέλει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) να αλυσοδέσουν τις ανάγκες των εργατών στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» πρωτοστατούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μάλιστα, η προκλητικότητά τους ξεπερνά κάθε όριο, αφού όταν οι ίδιες με την τακτική (παζαρεύουν στους «διαλόγους» πόσα οι εργάτες θα χάσουν) και τα αιτήματά τους (κομμένα και ραμμένα πάντα στις «αντοχές της οικονομίας») δίνουν αέρα στα πανιά των μεγαλοεργοδοτών, με αποτέλεσμα να ενισχύονται η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα των βιομηχάνων, έρχονται μετά οι ίδιες οι ηγεσίες και δυναμώνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, λέγοντας ότι καλύτερα να υπογραφεί σύμβαση, όποια κι αν είναι αυτή. Δηλαδή, λένε στους εργάτες πως ή θα τα υπογράψουν τα ψίχουλα ή θα τους τα δώσουν οι εργοδότες από μόνοι τους.

Χαρακτηριστική αυτής της φάμπρικας υποταγμένων συνειδήσεων που έχουν στήσει εργοδότες κι εργατοπατέρες είναι και η χτεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην επιχείρηση για την κλαδική ΣΣΕ. Η μεν πρώτη πρότεινε μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έσπευσε να στηρίξει τους σχεδιασμούς της διοίκησης και αποδέχθηκε, ουσιαστικά, τις μηδενικές αυξήσεις ζητώντας να υπογραφεί ΣΣΕ μόνο με θεσμικά αιτήματα. Από τη μεριά τους, οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ, τόνισαν ότι πρέπει να υπογραφεί ΣΣΕ που να απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας τους. Προκάλεσαν έτσι την αντίδραση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που είπε ότι τέτοια αιτήματα δεν έχουν σχέση με ...την πραγματικότητα!

Θυμίζουμε ότι προχτές, και στο Καζίνο της Πάρνηθας, η ΠΑΣΚΕ ξεκάθαρα στήριξε την πρόταση της εργοδοσίας για μηδενικές αυξήσεις.

Να ξεφορτωθούν οι εργάτες όσους συνειδητά εμποδίζουν τους αγώνες τους

Γι' αυτό και είναι ανάγκη να παραμερίσουν οι εργαζόμενοι τις ξεπουλημένες ηγεσίες και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης ΣΣΕ με ουσιαστικό περιεχόμενο. Σε σχετική της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργάτη, εργάτρια, νέα και νέε, συνταξιούχε,

Η μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για το ψωμί της οικογένειας, είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο και το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την αποτροπή της εργασιακής ζούγκλας που μας ετοιμάζουν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το ΛΑ.Ο.Σ., τη στήριξη της ΝΔ, μαζί με τα "κοράκια" της τρόικας προσπαθούν να σαρώσουν ό,τι ακόμα απέμεινε από τις κατακτήσεις μας. Αυτό δείχνουν τα απανωτά αντεργατικά νομοσχέδια που προωθούν και ψηφίζουν όλοι αυτοί παρέα στη Βουλή.

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή διάλεξε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βγει μπροστά και αφήνοντας στην άκρη τους ελιγμούς και τις αγωνιστικές κορόνες να στηρίξει σχεδόν ανοιχτά τα αντεργατικά πακέτα. Υπονομεύοντας ταυτόχρονα κάθε αγωνιστική προοπτική, διεκδικώντας εξαιρέσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων (πριν από το 1983 π.χ.), πρωτοστατώντας στη διάσπαση των εργαζομένων.

Είναι αποκαλυπτική η στάση τους στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σύσσωμη, όπου περιορίστηκαν να "διεκδικήσουν" μη βίαιες προσαρμογές του νομοσχεδίου, στη με πιο αργούς ρυθμούς εφαρμογή του και όχι στην απόσυρσή του που απαιτούσαν καθολικά οι εργαζόμενοι.

Τώρα η ΓΣΕΕ "ακονίζει μαχαίρια" για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και της τρόικας για τριετές πάγωμα των μισθών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "απαντάει" διεκδικώντας αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, 1-1,5%, προσπαθώντας να δείξει αντίσταση!!!

Καλά, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Ο πληθωρισμός έφτασε ήδη το 6%, οι συνέπειες της νέας φοροεπιδρομής από 1η Ιούλη αδειάζει τις τσέπες των εργαζομένων.

Επίσης, στην προσπάθεια να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός από ΣΕΒ και κυβέρνηση η ΓΣΕΕ επιχειρεί και στηρίζει την ενσωμάτωσή τους, δηλαδή με άλλο τρόπο την κατάργησή τους, τότε γίνεται επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν το "παιχνίδι" της ΓΣΕΕ σε βάρος τους γι' αυτό τους γυρίζουν την πλάτη.

Γι' αυτό το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όλο και δυναμώνει, όλο και συσπειρώνει στις γραμμές του ό,τι πιο αγωνιστικό και πρωτοπόρο στοιχείο υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνειδητά βάζει πλάτη να υλοποιηθούν οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η σημαντικότερη προσφορά στο κεφάλαιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ήταν και είναι τα εμπόδια που βάζουν για τη μη προετοιμασία των εργαζομένων για σχεδιασμένους ταξικούς μακροχρόνιους αγώνες για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Το μόνιμο δηλητήριο του κοινωνικού διαλόγου, ο κοινωνικός εταιρισμός, η διαβούλευση που έχουν υιοθετήσει σαν κύρια μορφή πάλης αφοπλίζει τους εργαζομένους, σπέρνει αυταπάτες, οδηγεί στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση, στην υποταγή.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαλλαγούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό τώρα.

Το αύριο του συνδικαλιστικού κινήματος προϋποθέτει συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε θα σκύβουν το κεφάλι στους στόχους του κεφαλαίου, για υποταγή στην ανταγωνιστικότητά του. Θέλει συνδικάτα να οργανώνουν, να στηρίζουν, να καθοδηγούν τους εργαζόμενους με πλαίσιο αιτημάτων που θα ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες.

Θέλει συνδικαλιστικό κίνημα να παλεύει για να συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι ότι τα μέσα παραγωγής πρέπει να αλλάξουν χέρια, ότι ο τεράστιος πλούτος που παράγουν είναι δικός τους και πρέπει να τον πάρουν και τέτοιο κίνημα χτίζει βασανιστικά το ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ