Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ψάχνει για πετρέλαιο στο Αιγαίο

Στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», στο πλαίσιο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της θαλάσσιας περιοχής.

Τον διαγωνισμό προκήρυξε η τουρκική ανώνυμος εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας επιβεβαιώνει ότι μόνο τυχαίες δεν είναι οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, με τις υποθαλάσσιες έρευνες, αλλά και στο Ιόνιο, όπου εμφανίστηκε για γυμνάσια ο τουρκικός στόλος αξιοποιώντας την στρατιωτική συμφωνία με την Αλβανία.

Μετά από τον τουρκικό διαγωνισμό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και το πρόσφατο περιστατικό στο βόρειο Αιγαίο όπου το ερευνητικό σκάφος «ΤΣΕΣΜΕ», συνοδευόμενο από πολεμικό τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε έρευνα για πετρέλαιο ανάμεσα σε Σαμοθράκη και τις ακτές της Αλεξανδρούπολης. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποίησε δύο χρόνια πριν δίπλα στο Καστελόριζο το φινλανδικό ερευνητικό «ΜΑΛΕΝΑ», που είχε ενοικιαστεί από την τουρκική κυβέρνηση, συνοδεία πάντα τουρκικών πολεμικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ