Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Δυναμώνει η τοκογλυφία με τα επιτόκια

Στο 4,65% τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια

Με επιτόκια που σπάνε και νέα «ρεκόρ» οι τραπεζίτες και άλλοι θεσμικοί μεγαλορεντιέρηδες συνεχίζουν και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς και από τις νέες εκδόσεις κρατικού χρέους. Η χτεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων με εξάμηνη διάρκεια έκλεισε στο 4,65% και διαμορφώθηκε ψηλότερα και από τα επιτόκια που υπήρχαν πριν από την υπογραφή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η τοκογλυφία καλά κρατεί ενώ να σημειωθεί ότι με ληστρικούς όρους δίνονται και οι διακρατικές χρηματοδοτήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Από τη πλευρά της η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα παπαγαλάκια τους πανηγυρίζουν, μόνο και μόνο, γιατί κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τραπεζιτών και να δανειστούν τα ποσά που επιδίωκαν. Το νέο κρατικό δάνειο έφτασε σε 1,62 δισ. ευρώ ενώ οι προσφορές από τις τράπεζες ξεπέρασαν τα 4,5 δισ. ευρώ. Το κόστος για τόκους που θα φορτωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό - μόνο από τη χτεσινή έκδοση - φτάνει στα 37,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο των 6 μηνών.

Να σημειωθεί ότι η αμέσως προηγούμενη έκδοση 6μηνης διάρκειας είχε διενεργηθεί στις 13 Απρίλη, περίπου ένα 20ημερο πριν από την υπογραφή μνημονίου. Τότε όταν τα σπρεντ είχαν πάρει την ανηφόρα το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,55%, ήταν δηλαδή χαμηλότερο κατά 10 εκατοστά της μονάδας χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα. Αντίστοιχα, στις 12 Γενάρη 2010 είχε διαμορφωθεί στο 1,38% και πιο πίσω (13 Οκτώβρη 2009) στο 0,59%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή έκδοση καλύφθηκε σε ποσοστό 90% από ντόπιες τράπεζες. Την επόμενη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία τρίμηνης διάρκειας. Για την ώρα εγκαταλείπουν την έκδοση εντόκων ετήσιας διάρκειας καθώς τα επιτόκια θα έφταναν στο αστρονομικό 7%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ