Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ΟΕΚ, η ανεργία και η ΓΣΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανακοίνωση για να καταδικάσει την απόφαση για πάγωμα των παροχών του ΟΕΚ έβγαλε χτες η ΓΣΕΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων από τον υπουργό Εργασίας να απορρίψει το σχετικό αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού. Μάλιστα σημειώνει ότι όλα αυτά γίνονται «σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει "κόκκινο"».

Ομως οι εξελίξεις στον ΟΕΚ, όπως και η αυξανόμενη ανεργία στις Κατασκευές προσφέρονται για να βγάλουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικά συμπεράσματα. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, όποιος μένει απλά παρατηρητής και την καταδικάζει ζητώντας να ακυρωθούν αποφάσεις, που είναι συνέπειες μιας συγκεκριμένης πολιτικής (η οποία έχει παραδώσει τη στέγη και συνολικά τις Κατασκευές στα μονοπώλια), είναι ή αφελής ή υποκριτής. Τα αδιέξοδα του ΟΕΚ δεν έπεσαν από τον ουρανό. Συνοδεύουν το ρόλο που συνειδητά του έχει αναθέσει η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να στέλνει πελάτες σε τράπεζες. Συμπληρώνουν το τεράστιο κόστος που φορτώνεται κάθε μήνα η λαϊκή οικογένεια για να πληρώνει το νοίκι ή τη δόση του δανείου που έχει πάρει για ν' αγοράσει σπίτι.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όμως ποτέ δεν πρόκειται να βγει και να καταδικάσει αυτή την πολιτική γιατί πολύ απλά δε διαφωνεί με αυτήν. Υποκριτικό σ' αυτό το πλαίσιο είναι και το ενδιαφέρον της για τους άνεργους οικοδόμους, αφού η εξασφάλιση σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας στον κλάδο έχει να κάνει με την ίδια την οργάνωσή του. Με το αν δηλαδή η κατασκευή σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων, οδικών έργων εναπόκειται στα κερδοσκοπικά σχέδια των μεγαλοκατασκευαστών (κατ' επέκταση και το κόστος και η ασφάλειά τους) ή αν προγραμματίζεται με βάση τις ανάγκες του λαού. Ανάγκες που ποτέ και για τίποτα δεν πρόκειται να υπηρετήσουν τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ