Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Τσεκούρι» στις επιδοτήσεις

Κόβονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους δημοσιονομικά ...«απείθαρχους», ενώ επιβάλλονται και «πρόστιμα», με την πλήρη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης

Μορφή ολοκληρωτικού κοινωνικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα λαμβάνει η επίθεση των ευρωμονοπωλίων, έπειτα και από την πολιτική συμφωνία της «ειδικής ομάδας δράσης για την οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, επί των προτάσεων της Επιτροπής, για την «ενίσχυση των κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος».

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις προβλέπουν άμεσο «πάγωμα» των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής - αφορά την κοινοτική συμμετοχή σε έργα στους τομείς περιβάλλοντος και μεταφορικών δικτύων - το Γεωργικό Ταμείο και το Ταμείο Αλιείας - αγροτικές και αλιευτικές επιδοτήσεις. Επιπλέον, θα απαιτείται από το κράτος - μέλος να καταθέσει ένα ποσό, το ύψος του οποίου δε διευκρινίζεται, στην ΕΕ και εάν δε «συμμορφωθεί» εγκαίρως, δηλαδή να μειώσει τα ελλείμματα και το χρέος στο ύψος που θα έχει οριστεί, θα παρακρατούνται οριστικά τόσο οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις όσο και το ποσό που θα έχει καταθέσει στον «ειδικό λογαριασμό».

Η απόφαση λήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, πριν καλά - καλά περάσουν δέκα ημέρες από την παρουσίαση της σχετικής πρότασης από τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χ. Β. Ρομπέι, δήλωσε ότι όλες οι χώρες συμφώνησαν για την επιβολή έγκαιρων και αυστηρών οικονομικών και μη κυρώσεων εναντίον των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα του «δημοσιονομικού ελέγχου», όπως και ο υπόλοιπος εργαζόμενος λαός. Από την παραπάνω συμφωνία προκύπτει ένα ακόμη στοιχείο, αυτό της απύθμενης κυβερνητικής υποκρισίας, αφού λίγες ημέρες πριν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, χαρακτήρισε τις προτάσεις του Ο. Ρεν ως «τρελό σενάριο», υποστηρίζοντας επιπλέον ότι το θέμα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε αυτές τις περικοπές και κυρίως αυτών των κοινοτικών επιδοτήσεων».

Φαίνεται πως ο συνάδελφός της υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που συμφώνησε εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση Ρεν, δε θα πρόλαβε να ενημερωθεί από την Κ. Μπατζελή, περί της σοβαρότητας του ζητήματος, ώστε να ...ορθώσει ανάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ