Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόλεμο στην πολιτική ψευτιά τους

Η «διεθνής» των σοσιαλδημοκρατών συγκρότησε επιτροπή για τα παγκόσμια οικονομικά θέματα, επιφορτισμένη με το καθήκον να μελετήσει την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και να προτείνει διεξόδους. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις τους συνιστούν κοροϊδία ολκής σε βάρος των λαών. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το επιβεβαιώσει κανείς, από το να αποκωδικοποιήσει την προχτεσινή δήλωση του Γ. Παπανδρέου από τον Πόρο. Είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός: «Η πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο λεγόμενος "Tobin Tax", που θα φέρει πόρους για να μπορούμε να επενδύσουμε στις οικονομίες μας, είναι μια πολύ σημαντική πρόταση, στην οποία θα επιμείνουμε. Και θα επιμείνουμε, διότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, εάν θέλουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση».

O Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει την πρόταση που κατέθεσε η «διεθνής» των σοσιαλδημοκρατών στην πρόσφατη συνεδρίαση του «G 20». Οι σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζουν σαν «φιλολαϊκό» μέτρο τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σαν να πρόκειται αυτά τα λεφτά να καταλήξουν στις τσέπες του λαού, είτε σαν αύξηση του μισθού, είτε σαν διεύρυνση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τίποτα από αυτά δε συμβαίνει. Οι ίδιοι ομολογούν ότι τα χρήματα που επικαλούνται προορίζονται για επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις των καπιταλιστών θα βγάλουν από τη μια τσέπη της πλουτοκρατίας ένα ποσό και θα το μεταγγίσουν στην άλλη, για να κάνει το κεφάλαιο «επενδύσεις» και να αναθερμάνει την κερδοφορία του. Αυτή είναι η πρόταση των σοσιαλδημοκρατών. Φιλομονοπωλιακή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου: «Τα αίτια της κρίσης δεν είναι στα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και, βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο. Αρα, επιμένουμε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό». Το δούλεμα στο λαό πάει σύννεφο. Η «ανισότητα» και η «τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου» στους λίγους, ποιανού έργο είναι; Μα, φυσικά των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, πολλές από τις οποίες ήταν και παραμένουν σοσιαλδημοκρατικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ολοι αυτοί υπηρετούν ένα σύστημα στηριγμένο ακριβώς στην ανισότητα και τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Το ίδιο κάνουν και τα μέτρα που σήμερα παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το μνημόνιο κόβει δικαιώματα και εισόδημα από τους πολλούς και κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Αυτή είναι και η αιτία της κρίσης, την οποία προσπαθούν χυδαία να φορτώσουν στην «αδιαφάνεια» για να βγάλουν λάδι τη στρατηγική τους. Οσο για την «αναδιανομή του πλούτου», αυτή αφορά τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και όχι το λαό. Γι' αυτό αναδιανέμουν, μειώνοντας απόλυτα μισθούς και συντάξεις, τσακίζοντας την Ασφάλιση, εμπορευματοποιώντας Υγεία - Πρόνοια, βάζοντας έμμεσους φόρους που ληστεύουν το λαϊκό εισόδημα, δηλαδή κλέβουν τους εργαζόμενους και δίνουν στο κεφάλαιο. Κοροϊδεύουν απροκάλυπτα το λαό. Πρέπει να πληρώσουν πολιτικά. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν αυτοί και η πολιτική ψευτιά τους. Αυτή είναι η μόνη πραγματικά συμφέρουσα διέξοδος για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ