Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εντείνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης πάνω σε ζητούμενα του κεφαλαίου

Εντείνονται οι διεργασίες αναδιάταξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ειδικά στο λεγόμενο κέντρο και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά.

Σε αυτήν τη βάση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και του ζήτησε να εκκινήσει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, τις διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την προεδρία του, για «να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Και όχι μόνο σε αυτά, καθώς συνέδεσε το Προσφυγικό «με το ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους», συνθήκες που, όπως είπε, «οδηγούν ξανά στη διαμόρφωση ενός αδιεξόδου και σ' ένα συναίσθημα απελπισίας και οργής στον ελληνικό λαό». Προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι εχθρικά διακείμενο στους λαϊκούς αγώνες.

«Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης», τόνισε από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες με βάση τους οποίους συγκαλείται η σύσκεψη είναι γνωστοί και σημείωσε: «Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα συνεννοηθείτε. Και εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεσή σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του τόπου και της ίδιας της Ευρώπης».

Μια μέρα νωρίτερα, προχτές βράδυ, στο Αργος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση - προοδευτικές απαντήσεις» και ομιλητές τους Γ. Μανιάτη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Σπ. Λυκούδη, από το Ποτάμι, και Φ. Σαχινίδη, από το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση Λυκούδη ότι «το σύνολο του χώρου πρέπει να ξεπεράσει τα εσωτερικά μαγαζάκια και τις φοβίες του και να φτιάξει έναν νέο και μεγάλο φορέα». Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση όποτε χρειάστηκε έδειξε «υπεύθυνη στάση» και θα το ξανακάνει, αλλά «αν ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει - το είπε η Φ. Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος - να έρθει στη Βουλή, να μας το πει. Θα γελάει ο κόσμος μαζί μας αν ξανακάνουμε εκλογές, αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση».

Ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος οργάνωσε την εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη να οργανωθεί σε άλλη βάση το κράτος, ώστε να προσελκύσει «επενδύσεις» και να προχωρήσουν οι «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Παραπέρα, επανέλαβε την πρόταση Γεννηματά για προγραμματική συνδιάσκεψη με όλες τις δυνάμεις του χώρου και εκλογή νέου προέδρου ενός ευρύτερου σχήματος από τη βάση.

Ο δε Φ. Σαχινίδης στάθηκε στον κίνδυνο να γίνουν τεχνητές και άρα αποτυχημένες συγκολλήσεις κομμάτων. Κίνδυνο που λίγο - πολύ επισημαίνει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος αναμένεται να διατυπώσει τη δική του πρόταση για τον ευρύτερο χώρο, την Παρασκευή, οπότε ξεκινά και το συνέδριο του μορφώματος.

Ολο το αστικό φάσμα

Σημειωτέον, στο συνέδριο του μορφώματος έχουν κληθεί να μιλήσουν, το Σάββατο, και οι Φ. Γεννηματά και Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ΑΠΕ, δεν αρνήθηκε ότι στόχος του συνεδρίου τους είναι και «ένας διάλογος με τις δυνάμεις που συγκρούονται με τον λαϊκισμό και την παρακμή», και ότι στο Ποτάμι «χρειαζόμαστε συμμάχους». Ως προϋπόθεση, δε, για συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου, έβαλε να απαντηθούν ερωτήματα, όπως: «Ποια Ελλάδα έχουμε στο μυαλό μας; Σε ποια χέρια; Με τι πολιτικές;». «Στο συνέδριό μας», διαβεβαίωσε αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για ...συμπορεύσεις, «θα περιγράψουμε με σαφήνεια πώς εννοούμε εμείς τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη και με χαρά θα περιμένουμε τις απαντήσεις όλων όσων δηλώνουν ή είναι σύμμαχοί μας».

Τέλος, κατόπιν συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, και η Αννα Διαμαντοπούλου για το Ασφαλιστικό, υπήρξε αντίστοιχη αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με αντιπροσωπεία του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη (όπου ηγείται η Διαμαντοπούλου). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι στο Ασφαλιστικό απαιτείται μια «μεταρρύθμιση» που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Τσάκισμα της Ασφάλισης είναι το συμπέρασμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ