Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε (η Ολλανδία ασκεί στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), είχε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να εκφράσει τη «δυσαρέσκειά» του για την «αδυναμία» της ΕΕ να διασφαλίσει όσα συμφωνήθηκαν για το Προσφυγικό στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διοργάνωση, σήμερα στη Βιέννη, Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το Προσφυγικό (με τη συμμετοχή Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κοσσόβου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας), χωρίς μάλιστα να προσκληθεί η Αθήνα, ο πρωθυπουργός ζήτησε οι αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Νωρίτερα χτες, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην ίδια Διάσκεψη, χαρακτήρισε «πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη» τη στάση ορισμένων χωρών. «Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει κάποιο βέτο στην ΕΕ.
Παράλληλα, διάβημα διαμαρτυρίας για τη Διάσκεψη επέδωσε στην πρέσβη της Αυστρίας την Αθήνα ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Π. Μαυροειδής, τονίζοντας ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή, επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα». Σημείωσε, επίσης, ότι «η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του Προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα». Αναφέρθηκε, τέλος, στις «αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης», όταν στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται ότι κριτήριο στις κινήσεις κάθε κράτους - μέλους της λυκοσυμμαχίας είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αστικής τάξης.
Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.
Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε τη Διάσκεψη της Βιέννης ως «μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες». Κουκουλώνοντας μάλιστα και αυτός την ουσία των αντιθέσεων, μίλησε για... «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», λέγοντας ότι «αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών»!
Απαντώντας, η αυστριακή κυβέρνηση ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ, ότι «οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα».
Η δε εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση που διοργανώνει η αυστριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου».