Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης του Δ. Κουτσούμπα στο «Blue Sky» αφορούσε τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

-- Να πάμε και στα θέματα του Προσφυγικού. Ηθελα να ρωτήσω γιατί αυτή τη στιγμή, σήμερα, κακά τα ψέματα, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, τη φοβόμασταν, αλλά έγινε, έκλεισαν τα σύνορα. Και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τι θα γίνει, πού θα πάει το πράγμα; Ηδη η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και στην Ειδομένη και στο Λεκανοπέδιο.

-- Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτό που μας ανησυχεί, που μας προβληματίζει και για το οποίο ήμασταν αντίθετα κάθετοι, είναι ότι θα υπάρξει μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Απ' αυτήν τη σκοπιά είχαμε αντιταχθεί και στα hot spots, έτσι όπως τα προσδιόρισε η ΕΕ και έτσι όπως τα αποδέχθηκε η Ελλάδα, με καθυστέρηση έστω και με όλα αυτά που συνέβησαν ενδιάμεσα. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για κάποια κέντρα όπου θα έχεις υποδοχή αυτών των ανθρώπων, να εξασφαλίζεις στοιχειωδώς για όσο διάστημα μένουν εδώ, για μικρό χρονικό διάστημα, την υγιεινή τους, την περίθαλψή τους, το φαγητό τους και κυρίως την καταγραφή τους, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Διότι κανείς δεν θέλει από όλους αυτούς να μείνει στην Ελλάδα. Πρέπει να πάνε εκεί, σε εκείνες τις χώρες που θέλουν στην Ευρώπη, που, αν θέλετε, κυρίως αυτές οι χώρες ευθύνονται και γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και βρίσκονται εδώ και βρίσκονται στην Ελλάδα. Δηλαδή ποιος; Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ισχυρές χώρες, οι οποίες έκαναν επεμβάσεις, ξεκίνησαν από τη Λιβύη, λέω τελευταία γιατί είχαν ξεκινήσει και αλλού παλιότερα, έφτασαν στη Συρία κ.λπ. Δεν τους άρεσε ο Καντάφι, διαλύσανε τη Λιβύη, πρόσφυγες από εκεί. Θα το ξανακάνουν τώρα, διότι δεν μπορεί κανείς να μαζέψει όλες αυτές τις φυλές. Δεν τους άρεσε ο Σαντάμ, πήγαν και ενίσχυσαν το «Ισλαμικό Κράτος», τους τζιχαντιστές, για τους οποίους τώρα μιλάνε για τρομοκρατία. Μιλάμε για μέγιστη υποκρισία, αλλά αυτά πρέπει να τα ξέρει ο ελληνικός λαός για να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές. Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα στη χώρα μας, έχουν ευθύνες οι Ευρωπαίοι, έχουν ευθύνες όλοι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα.

Η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο συνδέεται με νέες επεμβάσεις και νέα προσφυγικά κύματα

-- Τώρα όμως το πρόβλημα είναι πρακτικό...

-- Δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Και τώρα μας φέρνουν το ΝΑΤΟ εδώ στο Αιγαίο, εκτός από τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας που αντικειμενικά δημιουργούνται - συγκυριαρχία, γκριζάρισμα ζωνών, όλα αυτά που ήδη ζούμε αυτές τις μέρες - μας φέρνουν εδώ το ΝΑΤΟ, κυρίως, λέει, διότι το ζήτησε η Τουρκία για να τη στηρίξει στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και με τον Ασαντ, γιατί έχει τους Σύρους, τους Κούρδους και φοβάται μη φτιαχτεί αυτόνομο κράτος και συνεχίζει να βομβαρδίζει η Τουρκία τη Συρία και δημιουργεί νέα κύματα προσφύγων, με νέες επεμβάσεις, γιατί το ΝΑΤΟ θα έρθει να στηρίξει αυτήν την υπόθεση.

-- Το ΝΑΤΟ δεν θα πάει στη Συρία, στα δικά μας θα έρθει, στο Αιγαίο.

-- Δεν θα πάει στη Συρία, αλλά το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία στις επιθέσεις που κάνει στη Συρία, τώρα μην κοροϊδευόμαστε γι' αυτό, αυτό συμβαίνει. Αρα, λοιπόν, νέα κύματα και από το ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει - ένας άλλος λόγος που φέρνει εδώ τα πολεμικά πλοία - επιχείρηση τον επόμενο μήνα, μετά από δυο μήνες, δεν ξέρουμε πότε, προφανώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για να μην έχει ενημερωθεί και η ελληνική κυβέρνηση, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της περιοχής.

-- Εχετε λόγους να φοβάστε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα επιβάλει με έναν τρόπο και αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή με την Τουρκία;

-- Μα ήδη η Τουρκία, και μόνο αυτές τις μέρες και με το ΝΑΤΟ εκεί, έχει αμφισβητήσει υποτίθεται αυτά που μας ενημέρωσε η κυβέρνηση ότι αποφάσισε προχτές με τους υπόλοιπους, με Μέρκελ, Νταβούτογλου, ο Τσίπρας. Τα έχει αθετήσει αυτά, διότι λέει τώρα ότι «όχι, εγώ δεν συμφώνησα να προωθούνται ξανά προς την Τουρκία οι πρόσφυγες που έρχονται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, όταν ειδοποιεί το ΝΑΤΟ», «δεν συμφωνώ ότι πρέπει να είναι ζώνη που θα γίνεται έλεγχος των Ελλήνων για τους πρόσφυγες στα Δωδεκάνησα, διότι αυτές είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες και δεν μπορούν να επιχειρούν πολεμικά πλοία, αεροπλάνα» κ.λπ. Μια σειρά τέτοια στοιχεία, όπως η ΝΟΤΑΜ που έβγαλε το βράδυ που έγινε το τραγικό δυστύχημα, με το θάνατο των πιλότων μας στην Κίναρο. Αντέδρασε σ' αυτά τα ζητήματα, διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις διεθνείς συμβάσεις και τα χωρικά ύδατα, τα σύνορα της Ελλάδας και τα θαλάσσια και τα εναέρια. Το ΝΑΤΟ, επίσης, από τη μεριά του, δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε δύο μέλη της συμμαχίας, θεωρεί ότι είναι ΝΑΤΟικά αυτά τα εδάφη. Μια σειρά τέτοια ζητήματα καταλαβαίνετε ότι αν τα βάλουμε το ένα πίσω από το άλλο, μας δίνουν όλο το μέγεθος του προβλήματος.

Σε συνεχές αδιέξοδο αν δεν πάμε στην ουσία του προβλήματος, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

-- Η πρότασή σας ποια είναι; Ο χειρισμός ποιος να είναι από εδώ και πέρα;

-- Η πρότασή μας εδώ που φτάσαμε, διότι από την αρχή λέγαμε ότι πρέπει το Δουβλίνο να καταργηθεί ή να παραβιαστεί, έπρεπε να παραβιάσουμε τότε, έγκαιρα, πριν 5 χρόνια, τη συμφωνία του Δουβλίνου και να στέλνουμε τον κόσμο που ερχόταν εδώ στις χώρες προορισμού του. Να πούμε «δεν πειθαρχούμε, παίρνουμε την τζίφρα μας από τη συμφωνία του Δουβλίνου και σας τους στέλνουμε εκεί».

-- Θα μας είχαν βγάλει από τη Σένγκεν, θα μας είχαν κλείσει τα σύνορα τότε.

-- Ε, ναι, και; Γιατί τώρα είναι ανοιχτή η Σένγκεν; Δεν κατάλαβα... Οι άλλες χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους, πώς λειτουργεί; Αφού κλείνουν τα σύνορά τους. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, αν θα είναι προσωρινά ή όχι...

-- Υπάρχει περιθώριο αντίδρασης;

-- Βεβαίως υπάρχει. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Και κέντρα φιλοξενίας να υπάρχουν και γρήγορη καταγραφή και προώθηση αμέσως προς τις χώρες προορισμού. Εμείς είπαμε, μάλιστα, την πρόταση από τις χώρες πρώτης υποδοχής, άσχετα αν είναι μέλη της ΕΕ, δεν χρειάζεται να έρθουν στην Ελλάδα. Στην Τουρκία έχουν πάρα πολλά κέντρα, 2 εκατομμύρια τους είχαν 2 - 3 χρόνια, από εκεί η ΕΕ και όπου δεν μπορεί η ΕΕ, επειδή η Τουρκία δεν είναι ακόμα μέλος της, με την ομπρέλα του ΟΗΕ, να φεύγουν από εκεί με αεροπλάνα και να τους πηγαίνουν εκεί που θέλουν, σε όλη την οικουμένη, από την Ελλάδα μέχρι τη Σουηδία, τη Γερμανία και οπουδήποτε αλλού. Ετσι έπρεπε να λυθεί το ζήτημα από την αρχή. Τώρα φτάσαμε σε ένα τέτοιο αδιέξοδο και αυτό είναι μια λύση ανακούφισης, θα μπορεί ακόμα να γίνει, να φεύγουν είτε από τα νησιά μας είτε από την Τουρκία είτε από το Λίβανο είτε από την Ιορδανία, όπου είναι ο κύριος όγκος, οι χιλιάδες των προσφύγων, και να μεταφέρονται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα στους τόπους προορισμού, εκεί που θέλουν να πάνε και όσοι είναι να επαναπροωθούνται πίσω. Αυτή είναι η λύση.

-- Πάρα πολλοί εξ αυτών πλέον δεν είναι ούτε Σύροι ούτε Ιρακινοί, είναι Αφγανοί και από άλλες φυλές, με αποτέλεσμα να μην τους δέχονται. Οπως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Εχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο.

-- Και θα είμαστε σε συνεχές αδιέξοδο αν δεν πάμε στην ουσία του προβλήματος. Δηλαδή, πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πόλεμοι, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και θα πρέπει και οι λαοί και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να μείνουν στη χώρα τους, αν μπορούν καλό θα είναι, και να παλέψουν αυτή την κατάσταση σε όφελός τους. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, σας φαίνεται ιδανική ή όχι...

-- Πάντως, στη Συρία δεν βομβαρδίζουν μόνο οι Τούρκοι, βομβαρδίζουν και οι Ρώσοι...

-- Βεβαίως, γιατί η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη. Δηλαδή, τι θαρρείτε, ότι εγώ λέω ότι η Ρωσία είναι η Σοβιετική Ενωση; Αυτά είναι παραμύθια. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, για τα δικά της συμφέροντα δουλεύει και για τα δικά της συμφέροντα βομβαρδίζει τη Συρία. Και εμείς λέμε ότι δεν πρέπει κανένας Ελληνας, κανένας εργαζόμενος, κανένας εργάτης, κανένας νέος ή νέα να μπει κάτω από ξένη σημαία. Πρέπει να παλέψουν κάτω από τις δικές τους σημαίες και το εργατικό κίνημα και το λαϊκό κίνημα και οι διάφορες χώρες. Και όχι στα διάφορα μπλοκ δυνάμεων που εμφανίζονται δήθεν ως αντιφασιστικά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ