Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΤΑ
Αναμνηστικά γραμματόσημα για το ΕΑΜ

Eurokinissi

Με την έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, στην οποία απεικονίζονται πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Η σειρά παρουσιάστηκε χτες, πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Βουλή. Αποτελείται από πέντε γραμματόσημα αφιερωμένα στους Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο (Λάκη) Σάντα. Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, στα πρόσωπα των αγωνιστών αυτών «τιμώνται εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες που συσπειρώθηκαν κάτω από τη σημαία μίας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης».

Ο Κ. Μαραγκουδάκης υπενθύμισε ότι πρωτεργάτης και ψυχή της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ ήταν το άγρια διωκόμενο, από τη μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια από τους κατακτητές, ΚΚΕ, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού της εκδήλωσης.

«Η Ιστορία του ΕΑΜ είναι η εθνική μας περιουσία», είπε ο Β. Βαρδινογιάννης. «Την τιμή που μου γίνεται την εκλαμβάνω ως τιμή στο πρόσωπο των χιλιάδων ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στον αγώνα», είπε ο Μ. Γλέζος, ενώ ο Στ. Ζαμάνος είπε πως «οι χιλιάδες ανώνυμοι αγωνιστές κάναμε απλά το καθήκον μας».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η κόρη του εκλιπόντος Λ. Σάντα, Γεωργία Σάντα, ευχαριστώντας τα ΕΛΤΑ για την ιδιαίτερη τιμή και υπενθυμίζοντας τις σκληρές θυσίες που υπέστη ο μικρός ελληνικός λαός κατά την τιτάνια αντίσταση που πρόβαλε κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δ. Τζώρτζης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, βουλευτές, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ο Σπ. Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ '67-'74 και μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το «Σπίτι του Αγωνιστή» κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org