Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ενα ακόμα μέτρο για το καμουφλάζ του συστήματος

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συζητιέται από χτες ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των βουλευτών που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση και λήψη μέτρων για το «λίφτινγκ του αστικού πολιτικού συστήματος», ώστε να μη φαίνεται «η ταξική ουσία του, που είναι η εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του», όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο «Κώδικας», κατά τα λεγόμενα των βουλευτών της κυβέρνησης, είναι ενταγμένος στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κειμένου, «η υιοθέτηση» του «Κώδικα» «θεωρείται προϋπόθεση για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο Κοινοβούλιο (...) και της καλλιέργειας της αντίληψης προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος έναντι του ιδιωτικού».

Οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων επικρότησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και επιδόθηκαν σε επιμέρους παρατηρήσεις για τη βελτίωση του σχετικού σχεδίου.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι η διαμόρφωση του Κώδικα είναι μια «προσπάθεια» που έχει ξεκινήσει από το Φλεβάρη του 2014. Το κείμενο, τόνισε, είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των 4 συναρμόδιων υπουργείων με την «Ομάδα Δράσης» της ΕΕ και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οπως σημείωσε, το κείμενο φέρει τη σφραγίδα της «Λευκής Βίβλου για την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση», η οποία διαπιστώνει ότι με τα μέτρα που παίρνονται θα αυξηθεί παραπέρα η λαϊκή δυσαρέσκεια, και γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν, εκτός των άλλων, και οι μηχανισμοί χειραγώγησης, ώστε να θωρακιστεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που είναι και η μήτρα της διαφθοράς και διαπλοκής.

«Στο άρθρο 2», συνέχισε, «αναφέρεται ότι οι βουλευτές οφείλουν να είναι ακέραιοι, τίμιοι, να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Δηλαδή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι προβλήματα ηθικής και όχι προβλήματα μιας σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης και μιας πολιτικής που στηρίζει αυτή την κατεύθυνση;».

Αναφερόμενος στους «αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τη δημοσιοποίησή τους», που προβλέπει ο «Κώδικας», ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι αν ήθελαν τα αστικά κόμματα το στοιχειώδη έλεγχο, θα εφάρμοζαν αυτά που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ, όπως ονομαστικοποίηση των μετοχών, των τίτλων του Δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου, έλεγχος στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων, απαγόρευση της δράσης των «off shore» κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org