Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη συνέχισή της

Η πρόεδρος στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Μ. Λεπενιώτη, κάλεσε χτες τους συνηγόρους να κάνουν ό,τι μπορούν για να λάβουν σχετική άδεια από τους συλλόγους τους ώστε να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Επικαλέστηκε επίσης και τη χτεσινή παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, που ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει κατ' εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους για να παραστούν στη δίκη. Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ενημέρωσαν το δικαστήριο πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα το αίτημά τους για εξαίρεση από την αποχή, ώστε να παραστούν στη δίκη. Σήμερα, επίσης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης συγκαλείται σύσκεψη για το θέμα «της επιτάχυνσης των μεγάλων, από την άποψη του πλήθους των συμμετεχόντων, δικών». Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του χτες, ο ΔΣΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι «εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων. Οσοι, λοιπόν, αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση (σ.σ. του δολοφόνου Γ. Ρουπακιά) δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Για τη σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που αποτελεί η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα και στελέχους της ΧΑ, Γ. Ρουπακιά, δημοσιεύτηκε χτες στον «Ριζοσπάστη» η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «πρόκειται για μια δίκη εξαιρετικά σοβαρή - και όχι μόνο για τους συγγενείς του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα - με εντελώς ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά, με πλήθος μαρτύρων, εγγράφων και άλλου αποδεικτικού υλικού, η οποία είναι αναμενόμενο να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα (...) δεν μπορεί το γεγονός αυτό να λειτουργεί ως "άλλοθι" για να δικαιολογούνται οι σοβαρές ευθύνες της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας για την καθυστέρησή της».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απαιτεί να εξασφαλιστούν άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές όλες οι προϋποθέσεις για την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της δίκης. Να αποφασιστεί η άμεση μεταφορά της σε κατάλληλη αίθουσα στο κτίριο του Εφετείου Αθήνας, η αποκλειστική απασχόληση των μελών της έδρας του Δικαστηρίου με αυτήν, καθώς και η παροχή - κατ' εξαίρεση - άδειας στους δικηγόρους για τη συμμετοχή τους σε αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ