Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων

Πολύκαστρο - Ειδομένη με τα πόδια...
Πολύκαστρο - Ειδομένη με τα πόδια...
Αστυνομική επιχείρηση έγινε χτες το πρωί στην Ειδομένη, για το διώξιμο των Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στις γραμμές του ΟΣΕ από το απόγευμα της Δευτέρας για το «φραγμό» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα. Η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποκλείοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη τηλεοπτικού συνεργείου που επιχείρησαν να τραβήξουν πλάνα από την επιχείρηση προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομακρύνθηκαν 200 Αφγανοί που μαζί με άλλους 500 που περίμεναν στον καταυλισμό θα μεταφέρονταν με λεωφορεία στην Αθήνα. Οι Αφγανοί που επιστρέφουν από την Ειδομένη, καθώς και όσοι φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά θα μεταφέρονται στο Ελληνικό, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονταν εργασίες αναδιαμόρφωσης του hot spot στο Σχιστό. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν οι αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων και της δημοτικής αρχής. Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την Αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά, πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονταν στην Αθήνα.

Από το λιμάνι του Πειραιά στο Σχιστό...
Από το λιμάνι του Πειραιά στο Σχιστό...
Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί στο δεύτερο καταυλισμό στο βενζινάδικο έξω από το Πολύκαστρο, διάνυσαν με τα πόδια την απόσταση των 20 χιλιομέτρων για να προσεγγίσουν την Ειδομένη. Οι αρχές της ΠΓΔΜ, χτες, μετά την απομάκρυνση των Αφγανών, ξεκίνησαν πάλι να επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση.

Στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφταναν κατά εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά (σ.σ. χτες ήρθαν περίπου 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες), στήθηκε ένα άτυπο hot spot, όπου γινόταν διαχωρισμός των Σύρων και Ιρακινών από τους Αφγανούς. Στους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ επιτρεπόταν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όχι όμως και στους Αφγανούς. Πολλοί από αυτούς επέλεγαν την πλατεία Βικτωρίας, καθώς αναζητούσαν τρόπο να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα σύνορα και την κεντρική Ευρώπη.

Εγκλωβισμένοι στα Τέμπη

Επίσης, χτες, στην Κοιλάδα των Τεμπών είχαν σταματήσει πέντε λεωφορεία - δύο από το βράδυ της Δευτέρας και άλλα τρία από χτες - τα οποία μετέφεραν πρόσφυγες προς την Ειδομένη. Προηγήθηκε εντολή της Αστυνομίας περί ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μετέφεραν. Τα λεωφορεία σταμάτησαν προκειμένου να υπάρξει ομαλή κίνηση προς τα σύνορα, όπου ήδη επικρατούσε συνωστισμός, με τους πρόσφυγες πάντως να διαμαρτύρονται για την πολύωρη στάση και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στην Κοζάνη επέστρεψαν τέσσερα λεωφορεία με Σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη. Ωστόσο, τρία από τα λεωφορεία είχαν ακινητοποιηθεί στον κόμβο της Εγνατίας στα Κοίλα Κοζάνης, όπου οι πρόσφυγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατέβηκαν από τα οχήματα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κοζάνη.

Την ίδια ώρα, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση πολιτών των Τρικάλων στην προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους 400 και πλέον πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, που από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονται στο Μουργκάνη, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας. Πολίτες με σακούλες γεμάτες τρόφιμα πήγαν στο χώρο, ενώ απηύθυναν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια και πάνες για τα μικρά παιδιά. Στη Λαμία είχαν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της πόλης με πάνω από 1.500 πρόσφυγες.

Τέλος, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, ανακοίνωσε χτες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 97.325 που έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και 7.507 στην Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΟΜ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περισσότεροι από 851.319 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες διέσχισαν τη θάλασσα για να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 21% του συνόλου των θανάτων στη Μεσόγειο, σε σύγκριση με 1% το 2014. Στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και οι συλλογικές απελάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org