Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζητάει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο

Παραχωρεί τα λιμάνια της χώρας για τον ανεφοδιασμό των πλοίων της λυκοσυμμαχίας

Με... το καμάρι του «καλού μαθητή», ο υπουργός Αμυνας στη χτεσινή συνάντηση με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ
Με... το καμάρι του «καλού μαθητή», ο υπουργός Αμυνας στη χτεσινή συνάντηση με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ
Σταθερά προσανατολισμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, δίνει «ρέστα» για να προχωρήσει η υπόθεση της ναυτικής δύναμης (SNMG2) που αναπτύσσει η λυκοσυμμαχία στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό και τα μάτια στραμμένα στη Συρία.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με επιστολή του στον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνει ότι η διαδικασία ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής δύναμης έχει καθυστερήσει, ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι σήμερα, διότι μόνο τις τελευταίες 5 μέρες έχουν μπει στη χώρα 13.000 άνθρωποι, ενώ αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή του σχεδίου, και ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί πρόβλημα. Για το θέμα μίλησε επίσης με την Γερμανίδα ομόλογό του, Ούρσουλα φον Λέγεν, ενώ το έθεσε και στη συνάντηση που είχε - παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Ντ. Πιρς - με τον διοικητή του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζ. Φόγκο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση φέρεται μάλιστα πρόθυμη να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών πλοίων. Προηγήθηκαν αιτήματα της SNMG2 για ανεφοδιασμό της σε Ηράκλειο και Χανιά, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει σε πρώτη φάση και τα λιμάνια σε Λέρο και Λήμνο.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εκφράζει ενστάσεις στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας όλο το πακέτο διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο (αποστρατιωτικοποίηση νησιών, μη αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, κ.ά.). Γεγονός που γκρεμίζει όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική συμφωνία εξασφαλίζει τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»...

Σε ρόλο «καλού μαθητή»

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ρόλο... «καλού μαθητή» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλεί τη λυκοσυμμαχία να ελέγξει την «κακή» Αγκυρα, που επιμένει στις αξιώσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει έτσι τεράστιες ευθύνες, στην πράξη ομονοεί στη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική επιδιαιτησία, που σε τίποτε, φυσικά, δεν διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντίθετα, τα γκριζάρει συστηματικά, αντιμετωπίζοντας το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές διεκδικήσεις «διμερείς διαφορές».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους για την εμπλοκή στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο (μετά από κοινό αίτημα Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας και ομόφωνη απόφαση στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ), επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα εγείρει «ενστάσεις» στο επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου της ανάπτυξης της SNMG2 από στρατιωτικά στελέχη σταμάτησε, οι συνομιλίες έχουν περάσει σε «διπλωματικό επίπεδο», χωρίς να αποκλείεται συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ή και έκτακτη συνάντηση των υπουργών Αμυνας.

Η δε ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν πριν από περίπου 20 μέρες, και στην πράξη αναγνωρίζουν στο ΝΑΤΟ ρόλο, μέσω της πραγματοποίησης περιπολιών του από Δωδεκάνησα έως Λήμνο, να ορίζει και να εγγυάται το δικαίωμά τους στην άμυνα και την ασφάλειά τους...

Να καταγραφεί, τέλος, η πληροφορία ότι - σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές - εξετάζεται η δημιουργία νέων, μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης (πέραν αυτών σε Σχιστό και Διαβατά) και ήδη εξετάζονται δύο τοποθεσίες, σε Βόλο και Ηπειρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org