Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Με διαδοχικά μνημόνια συμπληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική

Τα παζάρια για το νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ αναπόσπαστο τμήμα των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων για την πρώτη «αξιολόγηση»

Το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» συνεπάγεται την υπογραφή νέου μνημονίου παραδέχονται ανοιχτά πλέον τα στελέχη της κυβέρνησης

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» συνεπάγεται την υπογραφή νέου μνημονίου παραδέχονται ανοιχτά πλέον τα στελέχη της κυβέρνησης
Το «παράλληλο» μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί με την πλευρά της Ευρωζώνης, αποτελεί μια ακόμη από τις πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μάλιστα, όπως ανοιχτά ομολογούν πλέον και οι κυβερνητικοί παράγοντες, το ΔΝΤ σε περίπτωση συμφωνίας θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές «πρόγραμμα» υπό την ονομασία «Memorandum of Economic and Financial Policies» - MEFP, δηλαδή «Μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής», όπως ακριβώς συνέβη και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω μνημόνιο θα συνοδευτεί με την υπογραφή και μιας ακόμη δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του τελευταίου, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Α. Αντριάνο, δήλωσε χτες ότι «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η «λύση» του προηγούμενου μνημονίου με το ΔΝΤ αποτελούσε κοινή θέση και των δυο πλευρών και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί το «διοικητικό κόστος» (π.χ. προμήθειες κ.ά.) από τη διαχείριση της δανειακής σύμβασης. Να σημειωθεί ότι τα αδιάθετα υπόλοιπα της προηγούμενης (ανενεργής σήμερα) δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ φτάνουν σε 16 δισ. ευρώ και βέβαια δεν είναι τυχαίες οι «διαρροές» περί της συμβολής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους με 16 δισ. ευρώ, μέσω του νέου μνημονίου...

Σε κάθε περίπτωση, το τρίτο «μνημόνιο κατανόησης» με την Ευρωζώνη (Μemorandum of Understanding - MoU) θα έρθει να «κουμπώσει» στα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα με το μνημόνιο του ΔΝΤ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είναι αναπόσπαστο τμήμα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που τρέχουν μαζί με την πρώτη «αξιολόγηση».

Επιπλέον, η τυχόν «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους θα συνοδεύεται και από ειδικές ρήτρες για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων και μετά το 2018, όταν τυπικά λήγει το τρίτο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι ειδικοί έλεγχοι από την πλευρά της Ευρωζώνης θα ισχύουν μέχρις ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοπιστωτικής στήριξης που δόθηκε στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα μνημόνια, ενώ βέβαια ειδικό βάρος θα συνεχίσει να έχει και το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», με πρώτο ζήτημα την πορεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών και βέβαια τον εντοπισμό των δημοσιονομικών κενών, τα οποία στη συνέχεια θα συμπληρωθούν με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στις επόμενες μέρες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συζητηθούν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, το Φορολογικό, η συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια και οι άλλες «εκκρεμότητες» που συνδέονται με την πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου. Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Κουβάρι επιχειρηματικών αντιθέσεων

Την ίδια ώρα, έρχονται στην επιφάνεια οι κόντρες και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, με άξονα τη δικαστική διερεύνηση και με έντονη την οσμή της σαπίλας που αποπνέει η διαχείριση των υποθέσεων του κεφαλαίου.

Καθόλου τυχαία, το κουβάρι των αντιθέσεων εξυφαίνεται στο φόντο της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενόψει της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, με φόντο και το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των επιχειρηματικών ομίλων που θα έχουν το «πάνω χέρι» σε αυτά.

Σε χτεσινή ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, επισημαίνεται: «Με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων - εκβιαστών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης(Γ. Δραγασάκης)καλεί, για μία ακόμη φορά, τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη». Πρόκειται, βέβαια, για το μοίρασμα της διαφημιστικής «πίτας» στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σε ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει δηλώσεις μέσω διαρροών άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, «ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, του οργανισμού που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, αποδοκιμάζω κάθε σχολιασμό αποφάσεων και ενεργειών της Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον έλεγχο της λειτουργίας του Ταμείου». Νωρίτερα, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήριζαν «ανυπόστατες» τις κατηγορίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου, για υπεξαίρεση που αφορά στην εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό δικαστική διερεύνηση βρίσκεται η παρακράτηση από το ΤΑΙΠΕΔ τόκων περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο, από το συνολικό τίμημα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι «κύκλοι» του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν σχετικά πως οι τόκοι αποτελούν έσοδο του Ταμείου με βάση τον ιδρυτικό νόμο και ότι νομίμως παρακρατήθηκαν.

Εξάλλου, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της British American Tobacco Hellas, Τζ. Πατσανέζε. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου ενημέρωσε «για τη στρατηγική απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας να επενδύσει στην Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με κύριο άξονα τη δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου στον Πειραιά». Η λειτουργία του κέντρου logistics θα αρχίσει το Μάρτη, με δυνατότητα κάλυψης 10 χωρών και διακίνησης προϊόντων ετήσιας αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ, από την Ευρώπη σε Κύπρο και Μάλτα, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το ύψος της «επένδυσης» θα φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ στην ερχόμενη τριετία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org