Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπερδεύτηκε με τα μπλόκα;

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους μιας μερίδας των αγροτών, την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε μια λίστα με τα μπλόκα που υποτίθεται ότι εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση. Η κυβέρνηση αθροίζει 52 μπλόκα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε 30 αυτά που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση. Σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση παρουσιάζει ανύπαρκτα μπλόκα (Ηλείας, Κομποτίου Αρτας, Μεσολογγίου, Μελιβοίας, Βουρβούρα, Ορμένιου). Επίσης, στη λίστα υπάρχουν μπλόκα που εμφανίζονται δύο φορές με διαφορετικά ονόματα (Μαραθειάς και Μαραθιάς Αμαλιάδας, Δυτικής Αχαΐας και Κάτω Αχαΐας, Αλυσίδας Πέλλας και Αρνισσας, Μαυροβουνίου και Σκύδρας), ενώ τα δύο μπλόκα της Λακωνίας «αβγαταίνουν» στη λίστα της κυβέρνησης και γίνονται τέσσερα (Λίμνης Γυθείου, Σκάλας, Βατικών, Μολάων). Ακόμα, δεν ήταν στη συνάντηση και έχει βγει με σχετική διάψευση το μπλόκο στις Καστανιές Εβρου, όπως και το μπλόκο στη Χρυσούπολη Καβάλας. Ανάλογες διαψεύσεις αναμένονταν και από τα μπλόκα στο Καλό Νερό, στα Μεσόγεια (Κορωπί), στο Γερακάρι Αγιάς και στα Τρίκαλα. Τέλος, στην Ανθήλη και στο Αίγιο, τα μπλόκα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης με τα ίδια ονόματα, ήταν μπλόκα που δημιουργήθηκαν και διαλύθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ πλέον δεν υπάρχουν. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση απλώς μπερδεύτηκε και ότι σκοπός της δεν ήταν να δημιουργήσει εντυπώσεις για την «αντιπροσωπευτικότητα» των αγροτών που συνάντησε τη Δευτέρα...

Το μελάνι της σουπιάς

Συνέδριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις διοργανώνει η πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάλογο συνέδριο θα ακολουθήσει από το κυβερνητικό κόμμα τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Και μόνο ο τίτλος του συνεδρίου στις Βρυξέλλες «Συλλογικές Συμβάσεις: Ανακτώντας το χαμένο έδαφος»... ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης. Μια κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκαναν ούτε ένα βήμα για να μπουν εμπόδια στη γιγάντωση της εργασιακής ζούγκλας, που άφησαν άθικτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου μνημονίου, που διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού την αντεργατική ΠΥΣ του 2012 και όλους τους νόμους με τους οποίους συμπληρώθηκε, εμφανίζονται να κόπτονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα. Η υποκρισία και ο κυνισμός στο απόγειό τους. Γι' αυτό, τέτοιες ημερίδες και συνέδρια δεν έχουν άλλη αποστολή παρά να ξεπλύνουν το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης, που συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες. Αλλά και να αμολήσουν το μελάνι της σουπιάς για τα χειρότερα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σε σχέση με τα Εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Αλισβερίσια...

Εντείνονται οι διεργασίες ανασύνθεσης στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, τη λεγόμενη κεντροαριστερά και το κέντρο. «(...) υπάρχουν συνεννοήσεις, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις πολλές όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτά τα πράγματα δημοσιοποιούνται όταν ωριμάζουν. Διαφορετικά καίγονται (...) Και αυτή τη φορά δεν πρέπει να καούν», όπως έλεγε, πρόσφατα, και η ίδια η Φώφη Γεννηματά σχετικά με όλο αυτό το υπόγειο αλισβερίσι. Αμεσος στόχος τους να εμφανίσουν ένα συμπαγέστερο τρίτο, «εναλλακτικό» πόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ώστε να διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην αστική διαχείριση. Απώτερος, όπως και όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, η στοίχιση ευρύτερων στρωμάτων πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου για την ταχύτερη εφαρμογή των βαθιά αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Πανηγυρίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι

Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοξενοδόχοι μετά την υπογραφή της Σύμβασης με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου. Σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε διθυραμβικό τόνο αναγνωρίζει ότι μαζί με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων «επενδύουν πάνω σε μια ειλικρινή συλλογική διαπραγμάτευση ξεπερνώντας διαιωνιζόμενα στερεότυπα περί "ταξικών αντιπάλων" και καταλήγουν σε μια αποδεκτή επωφελή συμφωνία...». Ποια είναι, όμως, αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία; Οπως σημειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος των ξενοδόχων, «οι εργαζόμενοι (σ.σ. δηλαδή η ηγεσία της Ομοσπονδίας τους) δεν δίστασαν να συναινέσουν σε διψήφια μείωση των αποδοχών τους, ενεργώντας οραματικά εις βάρος της καθημερινότητάς τους, διαβλέποντας τη δυναμική του κλάδου...». Ολο το ζουμί μέσα σε λίγες λέξεις. Η μείωση των εργατικών αποδοχών κατά 15% που έγινε το 2012 και στην ουσία μονιμοποιήθηκε και νομιμοποιήθηκε με τις δύο Συμβάσεις που ακολούθησαν, αποτελεί «οραματική» πρακτική εκ μέρους των συνδικαλιστών, ενώ η γραμμή της «ταξικής αντιπαλότητας» είναι στερεότυπο! Η συνηγορία των μεγαλοξενοδόχων στη σύμβαση που υπογράφτηκε, είναι μια ακόμη απόδειξη για το ταξικό της περιεχόμενο και πολύ περισσότερο για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι και ταυτόχρονα μήνυμα προς τους εργαζόμενους του κλάδου για το τι επιλογές πρέπει να κάνουν. Και απ' αυτήν την άποψη το άρθρο του προέδρου της ΠΟΞ είναι πέρα για πέρα χρήσιμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1847 Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1847, χιλιάδες εργάτες του Παρισιού εξεγείρονται. Επεμβαίνει ο στρατός και στήνονται οδοφράγματα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο του και καταφεύγει στην Αγγλία.

1848 Κυκλοφορεί το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς. Η έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» ήταν ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Η γέννηση του μαρξισμού - της καινούριας επαναστατικής κοσμοθεωρίας - ήταν μια πραγματική επανάσταση στην εξέλιξη της επιστήμης και στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης.

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Αουγκσπουργκ.

1924 Υστερα από φυλάκιση δύο χρόνων, ο Μαχάτμα Γκάντι, ηγετική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία, αφήνεται ελεύθερος.

1931 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» γράμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο προτείνεται το σταμάτημα κάθε συζήτησης - διαπάλης μέσα στο Κόμμα, ωσότου εξεταστεί η ουσία των διαφωνιών και να μην παρθεί έως τότε κανένα καταστατικό μέτρο κατά των διαφωνούντων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την απόφαση της ΚΔ.

1943 Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ Αθήνας, κηρύσσεται απεργία των εργατών, υπαλλήλων, μαθητών και πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, με συμμετοχή 100.000 λαού για την επιβίωση και τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Την άλλη μέρα το πρωί, ο «Ριζοσπάστης» σε έκτακτη έκδοσή του καλούσε το λαό να συνεχίσει τον αγώνα για να ματαιώσει τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης.

1944 Στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, οι Γερμανοί εκτελούν 204 ομήρους που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Αίγιο. Μάχη του ΔΣΕ στο Μυτιληνιό Σάμου.

1953 Αρχίζει στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο η δίκη των αεροπόρων. Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν προκειμένου να «ομολογήσουν». Το Αναθεωρητικό επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Αεροδικείου.

1965 Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (24/2-1/3/1965). Η Ολομέλεια αυτή, αν και επέμεινε στο θέμα της ντε φάκτο νομιμοποίησης του ΚΚΕ, δεν πήρε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα μέτρα για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Το κυριότερο ήταν ότι δεν αναθεώρησε την απόφαση του 1958 για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων και δεν προχώρησε στη λήψη απόφασης δημιουργίας μαζικών παράνομων Κομματικών Οργανώσεων.

2008 Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της Κούβας ύστερα από 50 περίπου χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ