Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η φαγωμάρα για τη διαχείριση του Προσφυγικού καλά κρατεί

Η διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή τα καραβάνια των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν ή από τη Βόρεια Αφρική, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που συρρέουν στην ΕΕ, ανησυχεί τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας.

Ετσι, σε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ολλανδικής κυβέρνησης που ασκεί την 6μηνη προεδρία της ΕΕ, ενόψει και του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σημειώνεται ότι πρέπει να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση. Ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ, αποφεύγοντας να αναφερθούν συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία της Αυστρίας και τη Διάσκεψη που διοργανώνει αύριο, επισημαίνουν:

«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων» και προσθέτει ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία, τέλος, υπογραμμίζουν ότι όλες οι χώρες κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει «να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής».

Αυτό το ευχολόγιο, που επαναλαμβάνεται και σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν αναιρεί τη φαγωμάρα που γίνεται ανάμεσα στα κράτη και τις αστικές τάξεις για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.

Χτες και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επέκρινε τις «περιοριστικές πρακτικές» που επιβλήθηκαν από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ, και ζήτησε συντονισμένη προσέγγιση. Πάντως, το βράδυ της Δευτέρας το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε ένα διάταγμα που δίνει το «πράσινο φως» στην ανάπτυξη στρατού για τον έλεγχο των συνόρων.

Οι φασίστες οργανώνουν περιπολίες

Την ίδια ώρα, διάφορες φασιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις οργανώνουν τάγματα εφόδου, για να αντιμετωπίσουν τους ...εχθρούς μετανάστες. «Περιπολίες» με στολές που φέρουν το έμβλημα των «Βίκινγκς» ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο οι λεγόμενοι «Στρατιώτες του Οντιν» σε διάφορες πόλεις της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, στο όνομα «της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας των αλλοδαπών». Αντίστοιχες τέτοιες κινήσεις οργανώνονται από ακροδεξιά στοιχεία σε Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία και άλλες χώρες.

Τα πάντα είναι ...χρήμα

Ομως, φαίνεται ότι για τους καπιταλιστές το δράμα των ξεριζωμένων είναι ευκαιρία και για κάθε είδους μπίζνες. Οπως έγινε γνωστό, το ολλανδικό ταξιδιωτικό γραφείο «Sunweb» και η αεροπορική εταιρεία «Transavia», έφτιαξαν ...οικονομικό πακέτο 419 ευρώ!!!(αεροπορικό εισιτήριο + διαμονή σε ξενοδοχείο τριών ή τεσσάρων αστέρων) για «εθελοντές» που θέλουν να πάνε στη Λέσβο και να παραμείνουν εκεί για μια βδομάδα, βοηθώντας τους πρόσφυγες. Τέτοια ...ευαισθησία για τους πρόσφυγες. Εμείς τι να πούμε; Τυχαία στη Λέσβο έχουν συγκεντρωθεί καμιά εκατοστή ...ευαίσθητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα παιδί γεννήθηκε σε βραχονησίδα από την πρόσφυγα μητέρα του(2022-06-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Προσφυγικό(2016-02-27 00:00:00.0)
Αύξηση των συνοριοφυλάκων στα νησιά(2016-02-05 00:00:00.0)
Στη «μέγκενη» του κυνισμού των καπιταλιστών(2015-11-05 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις των θυτών της λυκοσυμμαχίας για τα θύματα(2015-10-31 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες και με στρατό(2015-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ