Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12369

ΕΕΔΥΕ
Σήμερα η μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 6 μ.μ.


ΣΕΛ.  7

Κάτω τα χέρια από τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Δεν είναι «έγκλημα», είναι δίκαιος αγώνας επιβίωσης

Παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους κατά τόπους εισαγγελείς να προχωρήσουν, μαζί με τις αστυνομικές αρχές, στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που καλλιέργησαν τη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα τους και των μορφών πάλης που συλλογικά επιλέγουν.

Σημειώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι δεν κατάργησε το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, σε αντίθεση με την ανάλογη πρόταση του ΚΚΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία αναμονή!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σαφής. Εχει χαράξει συγκεκριμένη πορεία. Θα προχωρήσει στο αντιλαϊκό έκτρωμα, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, και θα τσακίσει ό,τι έχει απομείνει, επειδή αυτό είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και για τη διαμόρφωση, μακροπρόθεσμα, ευνοϊκών συνθηκών για νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η πρόθεση συμπυκνώνεται στα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου. Είπε προχτές: «Σε κάθε περίπτωση, η μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό θα προχωρήσει (...) Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά (...) Τη συμφωνία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε, έχουμε υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσουμε».

Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, όποια κυβέρνηση και αν τον υπηρετεί, σημαίνει αλύπητο χτύπημα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, πλήγμα στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, είναι ασυμβίβαστος με την ανακούφιση, την ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, συνταξιούχοι έχουν μπει στο στόχαστρο.

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που - οπωσδήποτε - θα προχωρήσει όπως λέει η κυβέρνηση, είναι ένα μέρος του σχεδίου τους. Ηδη, έχουν κάνει πάρα πολλά. Eχουν ήδη μειώσει μισθούς και συντάξεις, έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες για το λαό υπηρεσίες, έχουν αυξήσει τους φόρους ακόμα και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις, θέσπισαν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και θα θεσπίσουν κι άλλες, έκοψαν και κόβουν όλο και περισσότερα κονδύλια από νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία.

Ο αντιλαϊκός δρόμος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου δεν έχει τελειωμό. Το Ασφαλιστικό θα ακολουθήσουν τα Εργασιακά και ποιος ξέρει τι άλλο... Ενώ φέρνουν και ένα ακόμα μνημόνιο, το τέταρτο, με το ΔΝΤ, που συνεπάγεται νέα δανειακή σύμβαση, με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο αντιλαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης δεν κρύβεται. Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση, με ελιγμούς, καθυστερήσεις, τρομοκρατία, εκβιασμούς και καλοπιάσματα, έχει ως στόχο να κουράσει, να εξαντλήσει, να αξιοποιήσει τα χρονικά περιθώρια που έχει ώστε να αμβλύνει αντιδράσεις, να εξασθενήσει την εργατική - λαϊκή κινητοποίηση.

Είναι κρίσιμο ο λαός, οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν σε αυτήν την προσπάθεια. Κάθε παραίτηση, αναμονή ή καθυστέρηση στην καλύτερη οργάνωση της πάλης μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε χειρότερη θέση, στην αντιπαράθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Καμία αναμονή, καμία πίστωση χρόνου λοιπόν.

Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς. Δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με μια κινητοποίηση, δεν εξαντλείται σε μια μορφή πάλης. Είναι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οποτε κι αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Ασφαλιστικό, παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, η απάντηση θα πρέπει να είναι δυναμική, η 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει και προετοιμάζουν τα συνδικάτα πρέπει να αποτελέσει σταθμό.


ΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κλιμάκωση με 48ωρη γενική απεργία εάν έρθει στη Βουλή

Να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα καλεί τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ

  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα πετυχημένες κινητοποιήσεις, για να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, απηύθυναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.
  • Κατέθεσε πρόταση για 48ωρη απεργία εάν έρθει στη Βουλή το Ασφαλιστικό, η οποία έγινε δεκτή από την ΕΕ της ΓΣΕΕ.

ΣΕΛ.  11


ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Συγκέντρωση δυνάμεων πλήρως ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΣΕΛ.  6  -  7
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό

ΣΕΛ.  4  -  5
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης με εναλλασσόμενες και πιο πλούσιες μορφές

ΣΕΛ.  12  -  13
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Και εγκλωβισμένοι και θύματα δουλεμπόρων

ΣΕΛ.  8   -   9

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ