Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται «συμφωνία κυρίων»

Αν και οι υψηλοί τόνοι της πρώτης μέρας έδωσαν την επόμενη τη θέση τους στις «ψύχραιμες» τοποθετήσεις, ωστόσο το διήμερο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που έληξε με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, δεν έδωσε απάντηση στο βασικό ερώτημα που έχει ανακύψει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η δεδομένη πρόθεση του Κ. Σημίτη να προχωρήσει τη λεγόμενη «ανανέωση» και «μετεξέλιξη» του κόμματός του θα είναι μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίτευξη κάποιας «συμφωνίας κυρίων» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ή αν τελικά η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεφύγει από τα πλαίσια της «ελεγχόμενης έντασης» που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου, ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, αφ' ενός να μην αφίσταται των προθέσεών του για «αλλαγές» και «άνοιγμα» του κόμματός του «στην κοινωνία», αφ' ετέρου προσπάθησε να καθησυχάσει όσους φοβούνται τον «εξοβελισμό» τους από την «εκσυγχρονιστική» ομάδα, ότι είναι ο ίδιος προσωπικά που «εγγυάται μια σταθερή πορεία, μια πορεία ανανέωσης», αλλά «μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διαφάνεια», χωρίς «διχόνοια ή παραίτηση» και με στόχο την «κοινή πορεία» όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ...

Στάση αναμονής στα παραπάνω φαίνεται να τηρούν οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, που χτες περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η εσωκομματική ομφαλοσκόπηση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι «αποπροσανατολισμός». Ζήτησε, δε, εφαρμογή της «ομόφωνης» απόφασης για «διάλογο» στην πορεία προς το συνέδριο και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθεί με πολιτικά και όχι με παραπολιτικά ζητήματα. Οπως συγκεκριμένα ανέφερε, το πεδίο δραστηριοποίησης του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου και τάχθηκε υπέρ της... αποκομματικοποίησής τους.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνέρχεται η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με θέμα την τακτική του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η βασική «γραμμή» είναι το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει πολιτική στήριξη υποψηφίων, κατ' αρχάς, στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ