Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητικό σιγοντάρισμα

Πλάτες στα σκοτεινά αντιλαϊκά σχέδια των κυβερνώντων βάζουν, ως... καθωσπρέπει εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης οι μεγαλέμποροι που ελέγχουν τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Με ανακοίνωσή τους, σιγοντάρουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να πλήξει παντοιοτρόπως τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και το λαϊκό κίνημα και την πρόθεσή της να θέσει υπό απαγόρευση τις διαδηλώσεις στην Αθήνα. Οι άνθρωποι, μάλιστα, αποδεικνύονται τόσο επικίνδυνοι που στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν τους συναδέλφους τους - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μαγαζάτορες που βγάζουν το μεροκάματό τους συναλλασσόμενοι με απλούς εργαζόμενους - επικαλούνται... έρευνα - ή έτσι τη βαφτίζουν - που υποτίθεται πως έγινε σε 468 καταστήματα του κέντρου, για να υποστηρίξει τον «αγώνα» της για αντιμετώπιση του «προβλήματος» που προκαλούν στα καταστήματά τους οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση του συλλόγου και οι περί αυτήν, δεν έρχονται να καινοτομήσουν, αλλά να ξαναζεστάνουν παλιότερες συνταγές που κατά καιρούς έχουν ακουστεί από... «συνδικαλιστικά στελέχη» που εμφανίζονται να κόπτονται για τον τζίρο των μαγαζιών, που υποτίθεται πως μειώνεται εξαιτίας των απεργιών «και λοιπών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας». Καταλήγουν, λοιπόν, ότι «παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων με συνέπεια να δυσχεραίνεται η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα των καταναλωτών και των προμηθευτών».

Τα «ακριβή» ποσοστιαία συμπεράσματα της έρευνας λίγη σημασία έχουν μπροστά στην επιχείρηση στήριξης των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης, που έστησε η διοίκηση του συλλόγου και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων. Και εν πάση περιπτώσει, θα ήταν πολύ να περίμενε κανείς οι κύριοι αυτοί να προσανατολίσουν τους μικρεμπόρους στο να κατέβουν τους δρόμους μαζί με όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Ναι, αυτό δεν μπορεί να συμβαδίζει με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν με περισσό ζήλο. Ούτε καν να ομολογήσουν το ηλίου φαεινότερον, ότι δηλαδή, για τα άδεια ταμεία των μαγαζιών και την αναδουλιά δε φταίνε οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και ότι ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή επίθεση θα πρέπει να συστρατευτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι.


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ