Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διώκουν τον αγωνιστή πρόεδρο του σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • Μετά από μήνυση ναυτικού πράκτορα, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στον Γ. Μανουσογιαννάκη
  • Εμφανής η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο λιμάνι

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Πριν ακόμα ψηφιστεί ο τρομονόμος, κάποιοι «θεράποντες» της Θέμιδος στον Πειραιά ασκούν διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους αποτρέψουν από την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτή η προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, «τιμωρήθηκε» χτες, καθώς, μετά από μήνυση ναυτικού πράκτορα του Πειραιά, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ. στον πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»,Γιάννη Μανουσογιαννάκη. Να σημειωθεί ότι ο μάρτυρας που πρότεινε ο ναυτικός πράκτορας, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, αλλά λέει πως του υποσχέθηκε εργασία, αν η κατάθεσή του είναι επιβαρυντική για τον συνδικαλιστή!

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά και έχουν ως εξής: Το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη ότι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, απότακτος λιμενικός και νυν ναυτικός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δρχ. και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000. Επειδή δεν είχε να τα δώσει, ο Μάλλης ζήτησε από τον Κωνσταντινίδη πίσω τις 80.000 δρχ. Επειδή ο Κωνσταντινίδης κωλυσιεργούσε, ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτικούς στο γραφείο του Κωνσταντινίδη, λέγοντας στον τελευταίο πως, αν δεν επιστρέψει τα χρήματα, θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες έκανε μηνυτήρια αναφορά, λέγοντας ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης διά της βίας τού απέσπασε την επιταγή.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης και στο παρελθόν είχε καταγγείλει τον Κωνσταντινίδη για παρόμοιες δραστηριότητες. Μάλιστα, πριν του υποβάλει μήνυση, του είχε ζητήσει να ξεχαστούν όλα. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης τού ξεκαθάρισε πως δεν κάνει διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, ο Κωνσταντινίδης έκανε τη μήνυση. Υπενθυμίζουμε ότι με παρέμβαση του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έχουν ήδη καταδικαστεί εννέα ναυτικοί πράκτορες.

Χτες ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασόπουλος κάλεσε τον Γ. Μανουσογιαννάκη και ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα τού ανακοίνωσε ότι τού επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολής εγγύησης 500.000 δρχ., μέχρι την Πέμπτη!

Ο ανακριτής δεν έλαβε υπόψιν του ότι ο Γιώργος Καβαλιέρης, μοναδικός μάρτυρας του μηνυτή, στην κατ' αντιπαράσταση με τον Κωνσταντινίδη ένορκη εξέτασή του, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει όσα αναφέρονται από τον μηνυτή, αλλά λέει ότι ο Κωνσταντινίδης τού υποσχέθηκε εργασία στην εταιρία του Παναγόπουλου, επειδή ήταν άνεργος, προκειμένου να καταθέσει στο Δικαστήριο ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης τον απείλησε και τον χτύπησε μέσα στο γραφείο του!

Μετά από αυτά, συνδικαλιστές, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη, επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά Αρ. Φραγκιαδάκη, ζητώντας να αρθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του Γ. Μανουσογιαννάκη. Ο Αρ. Φραγκιαδάκης, αν και δέχτηκε ότι από την εξέταση του Γ. Καβαλιέρη προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του Κωνσταντινίδη, είπε ότι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας που επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους στον Γ. Μανουσογιαννάκη ενήργησαν στα πλαίσια (!) του νόμου.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης, εξερχόμενος του γραφείου του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πειραιά, δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Τονίσαμε ότι η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι πολιτική, με στόχο να χτυπηθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Εχουμε κατ' επανάληψη ως ΚΚΕ καταγγείλει ότι με βάση τον Πειραιά δραστηριοποιείται το "δουλεμπορικό κύκλωμα" με διεθνείς προεκτάσεις, το οποίο απομυζά τεράστια ποσά από τους Ελληνες ναυτεργάτες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτές οι αντιδημοκρατικές επιλογές που είναι σε εξέλιξη φουσκώνουν τα πανιά του αυταρχισμού, ενόψει της κατάθεσης του "τρομονόμου". Αναβιώνουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας, με στόχο να χτυπηθεί η συλλογική δράση. Σήμερα, η ανάπτυξη της ενωτικής δράσης των εργαζομένων πρέπει να ενισχυθεί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θέμα. Μετά την παράθεση των περιστατικών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ο υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και τις ενέργειες των δικαστικών αρχών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org