Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόγραμμα εκπαίδευσης εκτελωνιστών-πρακτόρων στο «Ανατόλια»

Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του Ν. Μπερνς, ανακοίνωσε την επιδότηση προγράμματος, που θα εκτελεστεί στο αμερικανικό κολέγιο Θεσσαλονίκης, για την «εκπαίδευση εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων» για τα Βαλκάνια, ενώ, παράλληλα, μέσω Ελλάδας προωθεί προγράμματα για τη μείωση του κόστους των εμπορικών συναλλαγών στα Βαλκάνια

Μιας που μονιμοποιήθηκαν πλέον τα πήγαιν'- έλα των Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη, ε, ας εκπαιδεύσουν και κάποιους ιθαγενείς, έτσι για να βρίσκονται

Avaton

Μιας που μονιμοποιήθηκαν πλέον τα πήγαιν'- έλα των Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη, ε, ας εκπαιδεύσουν και κάποιους ιθαγενείς, έτσι για να βρίσκονται
Με το μανδύα προγράμματος «εκπαίδευσης εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων» έχει περιβληθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο ουσιαστικά αφορά στην εκπαίδευση πρακτόρων και κατασκόπων, που θα εργάζονται στα Βαλκάνια υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Το πρόγραμμα, το οποίο επιδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση με το ποσόν των 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αναλαμβάνει να το εκτελέσει το αμερικανικό κολέγιο «Ανατόλια», που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, ενώ υπήρξε και σχετικό δελτίο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας.

«Στα πλαίσια του προγράμματος SECI, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει χορηγία ύψους 2.100.000 δολαρίων στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης "Ανατόλια", για να πραγματοποιήσει τριετή προγράμματα εκπαίδευσης και ανταλλαγών στον τομέα των μεταφορών. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κοτς της Τουρκίας και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βουλγαρίας, το "Ανατόλια" θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για την εκπαίδευση εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Παγκόσμιας Τράπεζας «να βελτιώσει την υποδομή και άλλες συνοριακές διαδικασίες σε Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία». Πρόκειται για μια ακόμα πλευρά της υπόθεσης αυτής, που αφορά στις παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι γνωστός ο ρόλος της στην προσπάθεια οικονομικής καθυπόταξης των λαών και τώρα προωθεί την πολιτική της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στόχος της είναι η πλήρης υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και κυρίως στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των πολυεθνικών μονοπωλίων υπό συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Πέραν όλων των άλλων, με το πρόγραμμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται υπό μια μορφή παγκόσμιας εξουσίας, που υπερκαλύπτει και την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας προφανώς είναι προνομιακό πεδίο δράσης οι εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή των Βαλκανίων και οι διαδικασίες εκτελωνισμού. Αποτελεί μια σαφή εκδήλωση των ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στο χώρο των Βαλκανίων. «Ομαλές διατυπώσεις στα εθνικά σύνορα της περιοχής, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, θα μειώσουν το εμπορικό κόστος και το χρόνο εκτελωνισμού. Οι χαμηλοί δασμοί και γρήγορες μεταφορές θα συμβάλουν στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τελετής στην Αθήνα για την ανακοίνωση της «δωρεάς» της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Ν. Μπερνς. «Αυτή η δωρεά αναγνωρίζει, είπε, την ακεραιότητα αυτών των τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Δηλαδή η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις βόμβες ουρανίου, με τις οποίες μόλυνε τα Βαλκάνια για πολλές χιλιάδες χρόνια, τώρα ενδιαφέρεται και για την «ποιότητα ζωής των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ενώ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στο ρόλο της Ελλάδας. «Αποτελεί, είπε, σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει δύναμη θετικής αλλαγής στην περιοχή, όπου, επιτέλους, υπάρχει προοπτική ειρήνης και ευημερίας».

Οσον αφορά σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, «θα γίνει χρήση τυποποιημένων προγραμμάτων σπουδών σε ολόκληρη τη Βαλκανική» και «ένας δικτυακός τόπος και διαδικασίες εκπαίδευσης εξ αποστάσεως θα επεκτείνουν την ακτίνα δράσης του προγράμματος, που έτσι θα καλύπτει τους κατοίκους και των έξι χωρών της περιοχής».

Και «Σεμινάριο Αμερικανικών Σπουδών»

Η δραστηριότητα της αμερικανικής κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά έχει στον προσανατολισμό της και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ετσι το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνουν «Σεμινάριο Αμερικανικών Σπουδών 2001» από 26 έως 31 του Μάρτη 2001, με θέμα: «Αμερικανικές και ελληνικές διαστάσεις για τον ψυχρό πόλεμο και την κληρονομιά του 1945- 2001». Το σεμινάριο αυτό γίνεται σε μια περίοδο που κλείνουν 2 χρόνια από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί ουσιαστικά η νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πάντως, οι συμμετέχοντες θα πάρουν και πιστοποιητικά παρακολούθησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου και θα κληθούν να συμπληρώσουν και τεστ ερωτήσεων με πολλαπλές απαντήσεις για να διαπιστωθεί... ο βαθμός εμπέδωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ