Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Δυναμώνει ο παμβαλκανικός συντονισμός δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου

Για τη σημασία των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, μας μίλησε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφφας.

- Δύο χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, η Θεσσαλονίκη, που πρώτη αντέδρασε αγωνιστικά ενάντια στο βρώμικο πόλεμο, ετοιμάζεται να μπει στο προσκήνιο της αντιΝΑΤΟικής δράσης. Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται θα λέγατε πως έχουν επετειακό χαρακτήρα;

- Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν και το επετειακό στοιχείο, αλλά το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι συμβάλλουν να δυναμώσει παραπέρα ο συντονισμός δράσης των βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το τριήμερο είναι το δεύτερο αποφασιστικό βήμα στο συντονισμό με στόχο να κλιμακώσουμε παραπέρα τις ενέργειες για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο κύριος άξονας συσπείρωσης των δυνάμεων του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου. Γιατί μπορεί σε άλλα ζητήματα να έχουμε διαφορές, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι είναι προϋπόθεση να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια για να ανοίξουμε άλλη διέξοδο, να μας προκύψουν Βαλκάνια της ειρήνης.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου. Και το τονίζουμε γιατί έχει μια σημασία. Εμείς εδώ ξεκινήσαμε πέρσι μια προσπάθεια συντονισμού των κινημάτων, των κομμάτων, των κινήσεων σε επίπεδο Βαλκανικής, γιατί θεωρούσαμε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί τρόπος συντονισμού σε όλη την έκταση των Βαλκανίων. Και καταλήξαμε, με τη συμμετοχή άνω των 35 κομμάτων και κινήσεων, στη συγκρότηση αυτού του κέντρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Χρ. Κόφφας
Χρ. Κόφφας
- Με αφορμή τη συμπλήρωση των 2 χρόνων από τους βομβαρδισμούς, οργανώνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες χώρες;

- Απ' ό,τι γνωρίζουμε, και σε όλη την Ευρώπη θα γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις καταδίκης αυτού του βρώμικου πολέμου και των συνεπειών που άφησε πίσω με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ομως, και στο πλαίσιο του ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου γίνεται προσπάθεια και οργανώνονται και στις άλλες βαλκανικές χώρες ανάλογες εκδηλώσεις. Πολύ ουσιαστικές θα είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Βελιγράδι από τα εκεί κόμματα, στις 23 και 24 του Μάρτη.

Ομως, πρέπει να σημειώσουμε κάτι το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό: Η κλιμάκωση αυτών των ας πούμε επετειακών αντιδράσεων, σήμερα, 2 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, δείχνει και μια αντιστροφή στο κλίμα που υπάρχει μέσα στους λαούς. Αν θυμηθούμε πώς αντιδρούσαν οι κοινωνίες, ιδιαίτερα των χωρών της ΕΕ - με εξαίρεση βέβαια τον ελληνικό λαό που στη συντριπτική του πλειοψηφία δραστηριοποιήθηκε ενάντια στον πόλεμο - δείχνει ότι όσο περνάνε τα χρόνια και με την παρέμβαση των κινημάτων αλλάζει και η συνείδηση σε μεγάλη έκταση στους λαούς της Ευρώπης.

Πάμε για τρίτο γύρο

- Οι «επετειακές» - επιτρέψτε μου - εκδηλώσεις, φαίνεται πως παίρνουν και έναν χαρακτήρα άμεσης επικαιρότητας, μπροστά στις εξελίξεις με επίκεντρο την ΠΓΔΜ.

- Η ζωή τρέχει. Οπως εξελίσσονται τώρα οι καταστάσεις στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πάμε για έναν τρίτο γύρο, πιο αιματηρό, πιο σύνθετο και πιο πολύπλοκο. Εχουμε κλιμάκωση του πολέμου, με εμπλοκή και των όμορων χωρών. Το τριήμερο, επόμενα, μπορεί να αποτελέσει και μια παρέμβαση στις εξελίξεις, που είναι άκρως επικίνδυνες. Εμείς καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο στις 25 του Μάρτη και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να απαιτήσει να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες και να μη σταλούν άλλα ελληνικά στρατεύματα έξω από τα σύνορα.

- Εκτιμάτε πως αυτό επιδιώκεται; Δηλαδή ενίσχυση των ξένων στρατευμάτων σε Κόσσοβο και ΠΓΔΜ;

- Ολα δείχνουν πως η Ελλάδα πιέζεται σ' αυτή την κατεύθυνση, να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις με το πρόσχημα ότι κινδυνεύει η ΠΓΔΜ, η οποία πράγματι κινδυνεύει.

Ομως, όταν μια κρατική οντότητα όλα δείχνουν ότι κόβεται στα δύο, είτε με το σχήμα της Ομοσπονδίας, είτε με άλλη μορφή, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μάλιστα, ακούγεται και λέγεται ότι μπορεί να προχωρήσουν και σε ομόσπονδο κράτος Αλβανών και Μακεδόνων. Και η συνέχεια ποια θα είναι; Μήπως έχουμε εξελίξεις νοτιότερα; Γιατί οι αλυτρωτικές τάσεις μπορεί να είναι πολύ έντονες σήμερα από τη μεριά της Αλβανίας, αλλά όλη η εμπειρία των ανατροπών του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και των εξελίξεων στα Βαλκάνια έδειξε ότι μειονότητες, ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θρησκευτικά, γλωσσικά, αξιοποιούνται για να πυροδοτούνται ευρύτερες κρίσεις.

Τι αξιοποιείται τώρα στην ΠΓΔΜ; Οτι το αλβανικό στοιχείο είναι πλειοψηφία και θέλει ανεξαρτησία. Ομως, οι λαοί μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Και οι μειονότητας να γίνουν γέφυρες φιλίας. Τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαμε ηρεμία στα Βαλκάνια; Ποιος πυροδοτεί λοιπόν αυτές τις καταστάσεις; Το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό λέμε ότι προϋπόθεση είναι να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

- Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πιστεύετε πως η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε μόνιμο ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων;

- Οπως έδειξαν και οι βομβαρδισμοί του '99 - η επιχείρηση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία - το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κόμβοι ουσιαστικοί για την εκτέλεση των σχεδίων τους. Ολη αυτή η επιχείρηση έγινε δυνατή, επειδή ακριβώς παραχωρήθηκαν οι υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Το λιμάνι συνεχίζει να είναι η δίοδος από την οποία προωθούνται τεράστιες δυνάμεις. Πηγαινοέρχονται συνέχεια, κάθε βράδυ. Αυτό είναι άλλο ένα έμπρακτο σημάδι ότι κλιμακώνεται η κατάσταση.

Και η ζωή απέδειξε ότι όλα όσα λέγονταν για τη Θεσσαλονίκη- κέντρο των Βαλκανίων και κέντρο διείσδυσης - εμείς διαφωνούσαμε γιατί υποστηρίζουμε ότι με όλες τις χώρες πρέπει να έχεις ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις - τελικά μετατρέπονται σε μπούμερανγκ. Τι έγινε τώρα η Θεσσαλονίκη; Ποια είναι η κατάσταση στο νομό από άποψη ανάπτυξης της παραγωγής; Εδώ μιλάμε για πρωτεύουσα της ανεργίας. Η παραγωγική βάση φθίνει. Τι αναπτύσσεται; Η μεταφορά στρατευμάτων μέσω του λιμανιού. Είναι μια πόλη προγραμμένη. Αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, αν δε συγκρουστούν οι κοινωνικές δυνάμεις με αυτή την πολιτική, ούτε ανάπτυξη θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Ισα ίσα θα επιτείνονται αυτά τα φαινόμενα.

- Μα και η κυβέρνηση για Θεσσαλονίκη-κέντρο των προσπαθειών για την ανάπτυξη της ισότιμης και κοινά επωφελούς συνεργασίας μιλά.

- Μπορεί να μιλάει κανένας στο επίπεδο της θεωρίας, αλλά το αποδεικτικό στοιχείο - αν η θεωρία είναι έτσι - είναι η πράξη. Ποιος λοιπόν μπορεί να διαψεύσει ότι το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο έχουν γίνει κέντρα μεταφοράς πολεμικών δυνάμεων; Ποιος αμφιβάλλει;

Εχει γίνει εδώ η έδρα της περίφημης ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Εμείς ρωτάμε: Ωραία ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Τι ανασυγκροτείται στην παραγωγική βάση της Θεσσαλονίκης; Ας απαντήσουν. Πόσες παραγωγικές μονάδες αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη; Και αν πάρει κανείς τους δείκτες για το τι επενδύεται στο εσωτερικό των Βαλκανίων, θα δει ότι είναι μηδέν εις το πηλίκον.

Είναι ανάγκη να κατανοήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, ότι ο πόλεμος κλιμακώνεται στα Βαλκάνια. Δεν τελειώσαμε. Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία ήταν η αρχή. Η δοκιμή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Τώρα ήρθε η σειρά της ΠΓΔΜ. Τι θα γίνει με το Μαυροβούνιο; Μιλάνε για απόσχιση. Αντίστοιχα στην περιοχή της Βοϊβοντίνα.

Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε κέντρο εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, που έχουν τη μορφή της πολιτικής σύγκρουσης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το τριήμερο έχει και ένα περιεχόμενο θεωρητικής αναζήτησης, αλλά στην κατεύθυνση του πώς θα γίνει καλύτερος ο συντονισμός των κινημάτων, των κομμάτων, στην περιοχή της Βαλκανικής, στον άξονα: Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Αυτό είναι η προϋπόθεση. Τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει προς όφελος των λαών στη Βαλκανική εάν δε συντρέξει αυτή η προϋπόθεση. Το ΝΑΤΟ να φύγει από τα Βαλκάνια.


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ