Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΛΚΕΥΟΥΝ ΝΕΑ ΔΕΣΜΑ

Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ: «Ολη η χώρα βρίσκεται πραγματικά στον αέρα (...) το κτήνος του λαϊκισμού και της βίας θεριεύει όποτε μυρίζεται κενό ηγεσίας και κοινωνική αναστάτωση (...) Το μεγάλο, όμως, και πιο κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η ανεργία. Μπορεί το νούμερο να είναι 15,1% αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα φτάνει το 20%. Είναι τρομακτικό το νούμερο! (...) χρειάζεται να αλλάξουμε μυαλά. Στην Ελλάδα ο πόλεμος εναντίον της επιχειρηματικότητας είναι ασύλληπτος (...) Ως κοινωνία έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους που δεν θα καταφέρουν να "περάσουν το ποτάμι" σε αυτή τη μεγάλη κρίση (...) αν δεν το καταφέρουμε γρήγορα άλλωστε, δεν θα τους αφήσουμε άλλη διέξοδο στην απόγνωση και την οργή από τον αυτοκαταστροφικό δρόμο της τυφλής διαμαρτυρίας και βίας» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: «Σύμφωνα με το παλιό πολιτικό αξίωμα, οι υποτιμήσεις και οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Το ίδιο, για πολύ ευνόητους λόγους, ισχύει και για το πολύκροτο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (...) η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να διαψεύδει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και να μη συμμετέχει σε καμιά δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης (...) ωστόσο οι συζητήσεις για το θέμα έχουν ξεκινήσει (...) ανάλογα με το είδος που θα επιλεγεί, θα προσδιοριστούν και οι συνέπειές της στην οικονομία και κατ' επέκταση στη ζωή των πολιτών (...) όποια λύση κι αν επιλεγεί, η οικονομική κατάσταση της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη. Επ' αυτού δεν πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: «Προβλέπει επιδείνωση του πολιτικού προβλήματος, αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και προκήρυξη εκλογών, από τις οποίες δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα τεθεί ζήτημα συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων με συμμετοχή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων και σκοπό να αναλάβει τη δύσκολη δουλειά για ένα-δυο χρόνια και να προσπαθήσει να βγάλει σιγά-σιγά τη χώρα από την κρίση, εφαρμόζοντας ευρύτατο πρόγραμμα αλλαγών ικανό να προσφέρει αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική και να επιτρέψει τη διεκδίκηση μιας ευνοϊκής επιμήκυνσης των χρεών, που δεν θα θίγει τις αγορές και θα ανοίγει ξανά τις πόρτες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ