Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
Με γνώμονα μόνο την καταστολή

Νέα συνάντηση για τη βία, με παλιά συνταγή. Χτες στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε σύσκεψη με θέμα: «Αποτίμηση - διαπιστώσεις - προβλήματα αγωνιστικής περιόδου 2008-2009. Προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2009 - 2010». Και αυτή η συνάντηση δεν ξέφυγε από τη διαχειριστική λογική που εξυπηρετεί το σύστημα. Δεν ασχολήθηκε με την πρόληψη, ούτε την εξέταση του φαινομένου στη βάση αιτίας - αιτιατού αλλά με την καταστολή. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση του προβλήματος αλλά η συνδρομή στο αίτημα των επιχειρηματιών να διώξουν τα φαινόμενα βίας από τα γήπεδα γιατί πλέον κρίνονται ζημιογόνα. Με ταυτόχρονη εκμετάλλευσή τους για εφαρμογή αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών πολιτικών, για διεύρυνση της αστυνομοκρατίας.

Συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης, ο γγ Αθλητισμού, Στ. Δουβής, ο γγ Δημόσιας Τάξης, Κ. Μπίτσιος, καθώς και εκπρόσωποι από Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, ΓΓΑ, ΕΠΟ, ΕΟΚ, Σούπερ Λίγκα, ΕΣΑΚΕ, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.

Ενα στοιχείο αρκεί για να επιβεβαιωθεί το γεγονός πως η ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 49% στα αδικήματα με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις (104 το 2008, 155 το 2009). Σε αγώνες της Σούπερ Λίγκας τη περίοδο '07 - '08 τα διαπραχθέντα αδικήματα ήταν 40, ενώ τη περίοδο '08- '09 έγιναν 75. Αντίστοιχα στη Β' Εθνική τα νούμερα είναι 6 και 15. Δηλαδή, για την Σούπερ Λίγκα προκύπτει μια αύξηση περίπου 85%, ενώ για την Β' Εθνική υπερδιπλασιασμός...

Ο αθλητισμός, ως δράση, δεν παράγει βία. Η βία στα γήπεδα, όπως αναγνωρίστηκε (και) στη σύσκεψη, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Αρα, αποτελεί προέκταση της κοινωνικής βίας, που εκδηλώνεται σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας. Είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Η ρίζα της βρίσκεται στα αδιέξοδα που γεννούν, ιδιαίτερα στη ζωή των νέων ανθρώπων, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές που δημιουργούν μια ασφυκτική καθημερινότητα (ανεργία, φτώχεια, αλλοτριωμένη συνείδηση, στέρηση δικαιωμάτων, αβέβαιο μέλλον).

Καθοριστική παράμετρο αποτελεί και η ίδια η δομή του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού κι η αντιμετώπισή του ως επιχειρηματικού χώρου. Οπου δρουν και τελικά κυριαρχούν οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες, σε συνθήκες αγοράς. Τα ισχυρά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που λυμαίνονται το χώρο, διαμορφώνουν κάθε φορά κατάλληλο κλίμα προκειμένου να προωθήσουν τις οικονομικές και πολιτικές τους επιδιώξεις, καθώς και την επίλυση των ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών τους. Συντηρούν και εντείνουν φαινόμενα χειραγώγησης τμήματος της νεολαίας και τα εκμεταλλεύονται για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές επιδιώξεις τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org