Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κυβερνητικά άλλοθι στην Υγεία

Είναι η πρώτη, μεταπολεμικά, φορά που δημόσια νοσοκομεία (όπως τα «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο») σταμάτησαν να κάνουν εισαγωγές περιστατικών και δεν μπορούν να σιτίσουν ασθενείς. Η οικονομική θηλιά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο σφιχτή διαπλοκή των μεγαλοεπιχειρηματιών προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμάκων με τα δημόσια νοσοκομεία, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων, οδήγησε στο έσχατο σημείο: Να μην υπάρχουν υλικά και φάρμακα, και τους ασθενείς να τους τρέφουν οι συγγενείς τους. Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία: Επιχείρησε να εμφανιστεί ως «θύμα» δολιοφθοράς αν και είναι θύτης στο τσάκισμα παροχής υπηρεσιών Υγείας στο λαό. Αλλά και ως σημαιοφόρος κατά της διαφθοράς.

Κι όμως! Ολη αυτή η πομπώδης φραστική καταδίκη των παρατυπιών και οι εκκωφαντικές υποσχέσεις πως τα «δημόσια νοσοκομεία δεν ανήκουν σε κανέναν» είχαν ως στόχο την επικοινωνιακή συσκότιση: Να αποκρύψουν απ' τα λαϊκά στρώματα την κύρια αιτία όλων αυτών των επιπτώσεων. Οτι, δηλαδή, τα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της γενικευμένης εμπορευματοποίησης, λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις - και μάλιστα σπρώχνονται να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα. Οτι, δηλαδή, η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, που υπακούει στους κανόνες της αγοράς. Ηχηρή απόδειξη, πέραν των άλλων, αποτελούν και οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για αξιολόγηση - επειδή είναι πανεπιστημιακά - των Νοσοκομείων «Αρεταίειου» και «Αιγινήτειου» με τη λογική κόστους-κέρδους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά στη σύνθλιψη των νοσοκομείων, υπηρεσιών και παροχών. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι «προτάσεις» για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, όπου σε όλη την Αττική, απ' ό,τι φαίνεται, θα μείνουν λιγότεροι από δέκα δημόσιοι υγειονομικοί σχηματισμοί. Ηδη έχουν συγχωνευτεί τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ, ενώ στον ίδιο το ρόλο του Προκρούστη και των συγχωνεύσεων για το ΙΚΑ θα αναγορευτεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς σχεδιάζει τη συγχώνευση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος. Ακόμα, με τη λεγόμενη αρνητική λίστα φαρμάκων οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους κοντά στα 1.000 φάρμακα για να «εξοικονομήσει» το κράτος 90 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει με κάθε τρόπο ότι πια δεν υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ και επομένως είναι εφικτή η χάραξη «εθνικής πολιτικής». «Αποδαιμονοποιείται», όπως λένε, η επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιμετωπίζονται ισότιμα ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ως πάροχοι υπηρεσιών Υγείας. Κρύβουν όμως το βασικό: Οτι αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούν να τις έχουν εκείνοι που θα μπορούν να πληρώσουν είτε απ' την τσέπη τους, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Για εκείνους που δε θα έχουν θα υπάρχει ένα «ελάχιστο πακέτο» παροχών που ετοιμάζεται απ' τον ΕΟΠΥΥ με τον ενιαίο κανονισμό παροχών και μέσω των ΜΚΟ που θα συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και του εθελοντισμού, ίσα να μην πεθαίνουν οι εξαθλιωμένοι.

Σε όλες αυτές τις οδυνηρές ανατροπές μπορεί να αντιταχθεί το κίνημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων για να μην κλείσει ή συρρικνωθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και καμία μονάδα Υγείας του ΙΚΑ. Ενα κίνημα που θα διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και κάθε πληρωμής των εργαζομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ