Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ
Πορεύτηκε πιστός στην τάξη και το Κόμμα του

Τον ένα χρόνο από το θάνατό του τίμησε την Κυριακή η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δολίχης, όπου έγινε την Κυριακή το πολιτικό μνημόσυνο
Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δολίχης, όπου έγινε την Κυριακή το πολιτικό μνημόσυνο
Εκατοντάδες σύντροφοι και συναγωνιστές του κομμουνιστή Τάκη Τσιόγκα, μαζί με την οικογένεια και τους συγχωριανούς του, έδωσαν την περασμένη Κυριακή το «παρών» στο πολιτικό μνημόσυνο, για τον ένα χρόνο από τον πρόωρο χαμό του, που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στη γενέτειρά του, Δολίχη Ελασσόνας.

Ηταν εκεί, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος, συγκινημένοι, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που έφυγε, περήφανοι για την παρακαταθήκη που άφησε και αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της πάλης για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, που ο ίδιος πορεύτηκε με οδηγό τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στιγμές από την πλούσια δράση του στη σύντομη ζωή του αναβίωσαν με το αφιέρωμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δολίχης, η οποία από χτες φέρει το όνομά του. Στις φωτογραφίες που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο, αναδειχνόταν η αγωνιστική διαδρομή του, ως συνδικαλιστής, από τις θέσεις της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ως μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πολιτικό μνημόσυνο παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι πολλών σωματείων, καθώς και των αγωνιστικών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.

Παραδειγματίζει και παρακινεί

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Τάκη Τσιόγκα
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Τάκη Τσιόγκα
Για τη ζωή και την παρακαταθήκη του Τάκη Τσιόγκα μίλησε στην εκδήλωση ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Στη σύντομη, αλλά πλούσια σε αγώνες ζωή του βρήκε την αναγνώριση των εργατών, των λαϊκών ανθρώπων που με ταξικό ένστικτο και κριτήριο εμπιστευόταν τον σ. Τάκη όχι απλά ως συνδικαλιστή και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αλλά ως κομμουνιστή επαναστάτη. Αφοσιωμένο στην υπόθεση των εργατών, αδιάλλακτο απέναντι στους εργοδότες και το κεφάλαιο, μα πάνω από όλα μαχητή στην πάλη για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η ζωή και η δράση του σ. Τάκη παραδειγματίζει και παρακινεί στην ανάγκη να δυναμώσουμε τη δράση μας, να προσελκύσουμε στην οργανωμένη ταξική πάλη χιλιάδες νέους αγωνιστές, να δυναμώσουμε τα ταξικά συνδικάτα. Χτίζοντας Κόμμα γερό, μέσα στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, εκεί που κρίνεται η αναμέτρηση με την πλουτοκρατία.

Απομονώνοντας τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, απεγκλωβίζοντας δυνάμεις από την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία, τις παραλλαγές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα και να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, για μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνει η εργατική τάξη και όχι οι εκμεταλλευτές της. Για να οργανώσουμε την ταξική αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για ν' απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από το χαλκά των μονοπωλίων, την καπιταλιστική εξουσία, οικοδομώντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία όπου όντως "ο νόμος θα είναι το δίκιο του εργάτη"».

Αναγνώριση από τους συμπατριώτες του

Μετά την εκδήλωση έγινε πορεία προς την τελευταία κατοικία του Τάκη Τσιόγκα, όπου οι σύντροφοί του κατέθεσαν λουλούδια στον τάφο του. Νωρίτερα, στο Πνευματικό Κέντρο είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια της πλάκας για την ονομασία του σε «Αίθουσα Τάκη Τσιόγκα», που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας, ύστερα από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Δολίχης.

Οπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Β. Τσακνάκης, «η αίθουσα αυτή θα μας θυμίζει για πάντα τον σπουδαίο συγγενή, φίλο και συγχωριανό μας». Και υπογράμμισε: «Νιώθαμε μεγάλη τιμή όταν μας ρωτούσαν: Από το χωριό του Τάκη Τσιόγκα είστε; Λέγαμε: Ενα μικρό χωριό σαν τη Δολίχη κατάφερε να έχει το δικό του βουλευτή. 'Η από τη Δολίχη είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας». Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Ν. Καψάλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρέκβιεμ για τον Τάκη...(2010-04-07 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ(2009-08-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-01-01 00:00:00.0)
Υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων(2004-01-28 00:00:00.0)
Θα πάρουν αποζημιώσεις;(2002-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ