Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί...

«Πού είναι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι;», αναρωτιόταν ένας δυστυχής στη Λιβύη. Την ίδια ώρα πλήθος τα ρεπορτάζ που καταγράφουν το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση και όχι μόνο αυτή οργάνωσε αυτό που εμφανίστηκε ως αραβική εξέγερση. Οπως αναφέρουν, οι πρωταγωνιστές είχαν εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς πώς να διεξάγουν εκστρατείες και να οργανώνουν τον πληθυσμό μέσω των νέων μέσων ενημέρωσης. Αναφέρονται συγκεκριμένα το «Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου» στην Αίγυπτο, το «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Μπαχρέιν, η Εντσάρ Κάντι στην Υεμένη, ο Μπάσεμ Φάτι στην Αίγυπτο. Εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από οργανώσεις όπως το «Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο», το «Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο» (αντιστοιχούν στο Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ αντίστοιχα), καθώς και από τον «Οίκο της Ελευθερίας» (Freedom House), ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ άλλων, το facebook, το Google, το MTV, η Νομική Σχολή του Κολούμπια και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν χρηματοδοτήσει συνάντηση το 2008 στη Νέα Υόρκη για να εκπαιδευθούν ηγέτες της αιγυπτιακής νεολαίας.

Η συνέχεια της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην πλάτη των λαών αναμένεται εξίσου αποκαλυπτική όσο και ματωμένη.

***

Παντού οι καπιταλιστές σπεκουλάρουν με το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα δικά μας, η αξιοποίηση της ανεργίας από αστικές γραφίδες. Αυτοί ακριβώς που δεν τους καίγεται καρφί για την καταστροφή των εργατών, επικαλούνται την καταστροφή για να εκβιάσουν συστράτευση στο δικό τους άρμα. Καμιά συναίνεση στη πολιτική τους. Πρέπει να πληρώσουν για την καταστροφή που προκαλούν. Και θα πληρώσουν μόνο αν χάσουν αυτό από το οποίο πηγάζει η εξουσία τους. Την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ο στόχος δεν είναι ουτοπικός. Αντίθετα, με κρύο μυαλό οι εργάτες μπορούν να υπολογίσουν ένα προς ένα όσα έχουν πράγματι να κερδίσουν μόλις οι καπιταλιστές φύγουν από τη μέση. Το κείμενο του ΚΚΕ για τη διέξοδο περιγράφει βήμα βήμα τι θα κάνει η λαϊκή εξουσία. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ χτες το βράδυ στο Σύνταγμα παρουσίασε αναλυτικά τα όργανα και το ρόλο της λαϊκής εξουσίας.

Σ' αυτά πρέπει να επικεντρώνεται πλέον η συζήτηση. Αυτό είναι άμεσο πολιτικό καθήκον για τους κομμουνιστές. Αυτήν τη δέσμευση αναλαμβάνουν χιλιάδες κομμουνιστές σ' όλη τη χώρα. Να ανοίξει αυτή η συζήτηση πλατιά στην κοινωνία, πριν απ' όλα μέσα στους χώρους δουλειάς. Ετσι που μαζί με τους αναγκαίους άμεσους αγώνες να γίνεται άμεσο το ίδιο το αίτημα να νικήσει ο λαός. Κανένας φοβισμένος. Οταν ο λαός θέλει μπορεί!

Κανένας αποπροσανατολισμός γύρω από όποια λύση συμφέρει τους καπιταλιστές δεν πρέπει να περάσει. Κανένα σενάριο για τη σωτηρία του συστήματος δεν πρέπει να υποστηριχτεί από τα λαϊκά στρώματα. Η συσπείρωση στο ΚΚΕ, η οργάνωση των αγώνων στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής είναι ο μόνος δρόμος πια.

Η ρήξη και η ανατροπή δεν είναι θέμα μιας μέρας. Είναι θέμα συσχετισμών, που πρέπει να ανατρέπονται υπέρ του λαϊκού κινήματος από σήμερα. Κανένας φόβος για την πολιτική αστάθεια. Αντίθετα ακόμα περισσότερη οργάνωση του αγώνα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανίσχυρη η αστική εξουσία. Οσο αυτοί δυσκολεύονται τόσο καλύτερα για το λαό. Οσο αυτοί αδυνατίζουν τόσο πιο ισχυρό το λαϊκό κίνημα.

Το παράδειγμα λαών που στήριξαν την όποια ελπίδα τους σε ξένες πλάτες δεν είναι το δικό μας. Ο ελληνικός λαός, επειδή ακριβώς υπάρχει με τα φωτεινά ιστορικά του παραδείγματα, το ΚΚΕ, έχει την πείρα να αντιμετωπίσει την αστική τάξη και την εξουσία της έτσι κι εκεί ακριβώς που την πονάει. Στην ίδια την παραγωγή, στερώντας από τους αστούς τον πλούτο που οι εργάτες παράγουν και τους ανήκει. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει πείρα, μπορεί να κάνει το βήμα μπροστά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ