Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επί της ουσίας συστράτευση στο νέο πακέτο μέτρων

Ψευτοαντιπολίτευση στη βάση της κυβερνητικής θέσης ότι δε θα επιδιώξει να περάσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» με 180 ψήφους

Δική της υπόθεση κάνει η ηγεσία της ΝΔ την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 76 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή, όπως έκανε με το μνημόνιο, επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δηλώνοντας εκ του ασφαλούς ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.

Στην πράξη, η ΝΔ έχει συστρατευθεί στο μέτωπο για την ταχεία υλοποίηση του νέου πακέτου των βάρβαρων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα, τα οποία στηρίζει ως αναγκαία αλλά όχι αρκετά για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. «Εχουμε μπροστά μας νέα μέτρα και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την πολιτική μας», τόνισε χαρακτηριστικά («Μέγκα») ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, αναδεικνύοντας ως μείζον πρόβλημα, αυτό της «αναποτελεσματικότητας» της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτής της ψευτοαντιπολίτευσης, καλλιεργεί την εικόνα ότι τάχα δεν προσφέρει συναίνεση στα νέα μέτρα, επειδή δε θα ψηφίσει το νόμο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Πρόκειται, βέβαια, για υποκριτική και παραπλανητική τακτική, πρώτα απ' όλα γιατί δεν απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων, για να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ και η κυβέρνηση έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμό των 180», έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τις διαψεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί διαδικασίας ψήφισης του προγράμματος με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Παράλληλα, αποδοκίμασε τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας ότι «τέτοιες καταστροφολογίες κάνουν κακό στην οικονομία».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο σύμβουλός του Χρ. Λαζαρίδης σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», εμφανιζόταν θετικός σε μια αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου και μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές.

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή της στις νέες αντιλαϊκές ανατροπές. «Πέστε μου ποια αντιπολίτευση σε 8 μήνες έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια και μάλιστα διαρθρωτικών αλλαγών;», αναρωτήθηκε με νόημα στην ίδια συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο η θέση της ΝΔ είναι ότι «πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας για ό,τι η χώρα έχει υπογράψει μέχρι τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ