Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ - ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΕΙ»
Αναντικατάστατη η συμβολή του ΚΚΕ στον Πολιτισμό!

Επιτυχημένο από κάθε άποψη μπορεί να θεωρηθεί το Συνέδριο για τον Κ. Βάρναλη που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εργασίες του Διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΚΚΕ για τον Κώστα Βάρναλη, τον κομμουνιστή διανοητή και δημιουργό που «σφράγισε» με το έργο του την ελληνική - και όχι μόνο - λογοτεχνία, την κριτική και τη δημοσιογραφία του 20ού αιώνα, με τίτλο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει».

Η αίθουσα συνεδρίων της έδρας της ΚΕ στον Περισσό γέμισε από κόσμο το Σαββατοκύριακο, κυρίως με νεολαία, γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνο τη γενικότερη απήχηση που έχει η, συνεχώς εντεινόμενη, πολιτιστική δράση του Κόμματος, αλλά, και στην προκειμένη περίπτωση, τη διαχρονικότητα του έργου του Βάρναλη και το «διάλογο» που αυτό ανοίγει με τις νεότερες γενιές αγωνιστών. Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται και από το γεγονός ότι τα δύο εμβληματικά έργα του δημιουργού «Το φως που καίει» και «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» εξαντλήθηκαν στο βιβλιοπωλείο που υπήρχε στο χώρο του Συνεδρίου, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο των εργασιών τη δεύτερη μέρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να επανεκδοθούν.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το Συνέδριο είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε και στην πράξη η αδιαπραγμάτευτη θέση του Κόμματος για τον εκλαϊκευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η επιστημονική γνώση χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει κάποιου είδους «έκπτωση» στην πληρότητα του περιεχομένου και τη μεθοδολογική σοβαρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να παρακολουθεί με προσήλωση τους δεκάδες ομιλητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην παραπάνω προϋπόθεση.

Είναι εύλογο βέβαια ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε με συγκίνηση σε ανάλογες ομιλίες και κυρίως παρεμβάσεις που είχαν περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα. Οπως χαρακτηριστικά η παρέμβαση του μουσικοσυνθέτη, Σπύρου Σαμοΐλη, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό αναμνήσεις από τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Βάρναλη, οι οποίες «μετέφεραν» πιο άμεσα το χιούμορ και τη μεγάλη κατάφαση στη ζωή και τη νιότη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου.

Παρών στο συνέδριο ήταν ο Αλκης Πάντος, ανιψιός του Κώστα Βάρναλη.

Ολα τα υλικά με τους χαιρετισμούς της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, την εναρτήρια ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τμήματος, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ (δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 17 Απρίλη), τις 22 εισηγήσεις από εκπροσώπους του επιστημονικού, καλλιτεχνικού κόσμου και του λαϊκού κινήματος (ανάμεσά τους και 3 εκπρόσωποι αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία) και τις παρεμβάσεις θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση για το Συνέδριο.

Συνέχεια με Μπέρτολτ Μπρεχτ

Αξίζει τέλος να «κρατηθεί» το μεγάλο χειροκρότημα που συνόδευσε την αναγγελία, από την υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, ότι το επόμενο Συνέδριο που θα διοργανώσει η ΚΕ του ΚΚΕ θα είναι αφιερωμένο στον Μπ. Μπρεχτ! Χειροκρότημα που επιβεβαιώνει τη μεγάλη «δίψα» και ανάγκη του λαϊκού κινήματος να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τα σπουδαία επιτεύγματα του επαναστατικού ανθρώπινου πνεύματος, του πολιτισμού της εργατικής τάξης, που μπορεί να εμπνεύσει, να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στις σημερινές συνθήκες, που το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα μέσα από τη βαθιά κρίση του έχει δείξει τα ιστορικά όριά του και ξεπροβάλλει η αναγκαιότητα για την ανατροπή του και την προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων(2018-11-29 00:00:00.0)
Εκδοση για τους μελλούμενους... «σεισμούς»(2014-06-27 00:00:00.0)
Επιτυχημένη συνέχεια(2013-04-30 00:00:00.0)
«Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ' αφεντικό»(2011-04-12 00:00:00.0)
«... φως που πάντα καίει»(2011-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ