Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σπρώχνουν το λαό βαθύτερα στη χρεοκοπία

Η αναπόφευκτη «ελεγχόμενη πτώχευση» συζητιέται πλέον ανοιχτά, για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση

Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να πτωχεύσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός
Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να πτωχεύσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός
Ολοταχώς στη χρεοκοπία σπρώχνουν το λαό η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, την ίδια ώρα που τα τμήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας αναζητούν τη «φόρμουλα» για να περιορίσουν τη ζημιά από μια πιθανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Μετά την ανακοίνωση των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας», ύψους 76 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν σ' εκείνα που ήδη εφαρμόζονται, φουντώνει η συζήτηση για την «αναδιάρθρωση» του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τεχνοκράτες και πολιτικοί των αστικών κομμάτων ενισχύουν την κινδυνολογία γύρω από την πτώχευση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συντηρούν σενάρια για «φιλική», δηλαδή ελεγχόμενη υποτίμηση κεφαλαίου.

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με συνέντευξη στο «Βήμα», για αναδιάρθρωση του χρέους «εδώ και τώρα», προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης, αλλά παρασκηνιακά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχουν επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ) και τους «πιστωτές» της χώρας για «διακανονισμό της αποπληρωμής» των δανείων.

Η παρέμβαση Σημίτη, όσο και αν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως «προσωπική θέση», φανερώνει τις διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο της βαθιάς κρίσης. «Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη», υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι στην «περίπτωση της αναδιάρθρωσης» η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα όργανα της ΕΕ, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», ώστε «να πειστούν ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στην Ευρωζώνη». Ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια. Δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που ανέλαβε».

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις επιπτώσεις από μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ο Κ. Σημίτης ισχυρίζεται ότι «οι Ελληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για είκοσι χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών λόγω των υψηλών επιτοκίων που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης». Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις» και ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης «τα ομόλογα των ταμείων θα πρέπει να προστατευθούν για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις».

Διασκεδάζουν τις εντυπώσεις

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να κλείσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε, για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 15 Μαΐου». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σημίτη, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «πρόκειται για προσωπικές θέσεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Ολες οι παραπάνω τοποθετήσεις φανερώνουν:

α) Οτι και μέσα στους κόλπους του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και συγκρούονται συμφέροντα για τους «όρους» που θα οδηγήσουν στη δεδομένη ελεγχόμενη χρεοκοπία.

β) Οτι πίσω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχει η κοινή συνισταμένη: Η ελεγχόμενη χρεοκοπία συνοδεύεται από μέτρα που μειώνουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης και θα φορτώνουν στις πλάτες του λαού τα βάρη της κρίσης.

Ωστόσο στο παιχνίδι των εντυπώσεων το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες την «ενόχληση» του Γ. Παπανδρέου για τις τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη. Πάντως έγκυρες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού δεν γίνεται σε τυχαίο χρόνο» και πρόσθεταν ότι υπάρχουν και «άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν προτείνει άμεση αναδιάρθρωση του χρέους». Κριτική στις απόψεις Σημίτη άσκησε ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα FM» ανέφερε: «Μιλάει νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπει τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org