Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΤΖΟΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
The number 23

Η ιδέα της ταινίας προέρχεται από μυθιστόρημα! Πρώτα, λοιπόν, να εξετάσουμε (ψυχιατρικά) τον συγγραφέα του μυθιστορήματος! Είναι ποτέ δυνατόν, ανθρώπινο μυαλό, και μάλιστα μυαλό συγγραφέα, να γεννάει τόσο νοσηρές ιδέες και εικόνες; Μετά, φυσικά, θα περάσουμε στους δημιουργούς της ταινίας. Γιατί, παιδιά μου, τόση μαυρίλα; Δε φτάνει η μαύρη ζωή που ζούμε, πρέπει να μας τη μαυρίσετε και εσείς με τις μαύρες εικόνες σας περισσότερο ακόμα;

Ας δούμε, όμως, την «υπόθεση» του έργου. Ενας φιλήσυχος Αμερικανός δέχεται από τη γυναίκα του, δώρο για τα γενέθλιά του, ένα βιβλίο! Οταν ο φιλήσυχος αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο, του γεννιέται μια έμμονη ιδέα. Πιστεύει ότι ο αριθμός 23 τον κυνηγάει! Το μυθιστόρημα και το νούμερο 23 αρχίζουν να μπλέκουν με το παρελθόν του. Αυτό το μπλέξιμο τον οδηγεί στην «τρέλα» και στις «παραισθήσεις». Σιγά - σιγά αρχίζει να ταυτίζεται με τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ. Εκείνος έχει εμμονή με το νούμερο 23.

Με το τέλος της ταινίας ο φιλήσυχος Αμερικανός και η οικογένειά του θα γίνουν «μπίλιες»! Ομως, ο Αμερικανός από μηχανής θεός, το περιβόητο happy end, θα αποκαταστήσει τα πράγματα. Οι «παρεξηγήσεις» θα λυθούν, οι φόνοι θα «ξεχαστούν», και αυτοί θα ζήσουν καλά και εμείς, αν δε δούμε την ταινία, ακόμα καλύτερα!

Η ταινία βρίθει από ανοησίες και χαζούς συσχετισμούς. Ακούς, για παράδειγμα, ότι το αίμα του ανθρώπου χρειάζεται 23΄΄ για να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο το σώμα του και ότι ο Ιούλιος Καίσαρας δέχτηκε 23 μαχαιριές πριν πεθάνει και ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου το 1912 και άρα αν προσθέσεις έναν ένα τους αριθμούς (4+1+5, κ.λπ.) θα οδηγηθείς στον αριθμό 23 και, επομένως, το νούμερο 23 είναι «σημαδιακός» αριθμός! Τα ακούς και λες, «καλά παιδιά, χαίρεται», και βγαίνεις από την αίθουσα. Καλύτερα, βέβαια, είναι, να μην μπεις καθόλου.

Εντάξει, είπαμε, ότι ο κινηματογράφος είναι «παραμύθι». Ομως, και τα παραμύθια, δεν πρέπει να λένε ανοησίες. Γιατί τα παιδάκια που τα ακούνε τσαντίζονται με τις αφέλειες και χάνουν τον ύπνο τους. 4 και 4 κάνουν 8. 8 και 8 κάνουν 16. Προσθέστε τώρα και τα 7 κακά της μοίρας σας και να, το νούμερο 23! Αυτές δεν είναι ταινίες. Είναι αλχημείες!

Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Βιρτζίνια Μάνσεν, Ντάνι Χιούστον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ