«Πόλεμος, συμφιλίωση, εκμετάλλευση, ελπίδα, αγώνας για την επιβίωση, διαφύλαξη της παράδοσης». Ετσι παρουσίασε προχτές τη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου - Ecofilms (19-24/7) η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη.
Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 100 ταινίες από όλο τον κόσμο, πλαισιωμένες με τα εξής αφιερώματα: Στον Ροδίτη φωτογράφο- κινηματογραφιστή Αντώνη Πάχο, που παραχώρησε το κινηματογραφικό αρχείο του στο φεστιβάλ για τη δημιουργία Αρχείου Οπτικοακουστικής Μνήμης (έδρα η Ρόδος). Το Ecofilms θα το αποκαταστήσει, ψηφιοποιήσει και θα το παρουσιάσει φέτος. Στον Γάλλο φιλέλληνα Ζαν Ντανιέλ Πολέ, που χρόνια εργάστηκε στα Δωδεκάνησα. Στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με τις ταινίες «Nowhere in Africa» της Κάρολιν Λινκ («Οσκαρ» ξένης ταινίας) και «Ακάμας» του Πανίκου Χρυσάνθου. Στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ, με τις ταινίες «Ισχύς μου η αγάπη του Φακού» του Φώτου Λαμπρινού, «Συνομιλώντας με συντριμμένα πράγματα» του Γιώργου Καρυπίδη, «Η τελευταία εκπομπή του BBC» του Αρη Φατούρου, «Edge of outside» για το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, με σπάνιο υλικό και μαρτυρίες των σκηνοθετών (Ουέλς, Σκορσέζε, Κασσαβέτης, Κιούμπρικ, Πεν, Φούλερ, Πέκινπα, Σπάικ Λι κ.ά.). Ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρόδος Νοσταλγία» της Diane Perelsztejn, που αναφέρεται στο ιστορικό της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου από την εγκατάσταση των Εβραίων στο νησί το 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον εκτοπισμό τους από τους Γερμανούς (23/7/1944) στο Αουσβιτς.
Η μόνη παρατήρηση είναι για το αφιέρωμα στη «Διεύρυνση της Ευρώπης» με προβολές ταινιών από το οπτικοακουστικό πιλοτικό πρόγραμμα χορηγήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ δημιουργούς, αλλά ένα φεστιβάλ όπως το Ecofilms οφείλει να αναδεικνύει την ολοκληρωτική αποδόμηση, μέσω της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που υπέστη η μεγάλη κινηματογραφική υποδομή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Υποδομή που αλώνουν οι ΗΠΑ, αλλά και τα κινηματογραφικά μονοπώλια της ΕΕ, η διεύρυνση της οποίας φέρνει μεγάλη δυστυχία και σε εκείνους τους λαούς και στις εθνικές κινηματογραφίες τους.