Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σκοτώνουν» την υγεία του λαού

Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», είναι αποκαλυπτικά ως προς την πολιτική που ασκούν για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στον πιο ευαίσθητο για τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων τομέα. Ναι, η υγεία ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται. Είναι αγαθό και μάλιστα κοινωνικό, αφού η ζωή των ανθρώπων πρέπει να είναι υπόθεση όχι ατομική, όπως την έχει καταντήσει η βάρβαρη κοινωνία της εκμετάλλευσης, αλλά κοινωνική.

Η κοινωνία που έχει θεμέλιό της την ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία και «θεό» και κινητήριο μοχλό της το νόμο του κέρδους δε νοιάζεται για τη ζωή και την υγεία των εργατών και των παιδιών τους, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, τη δύναμή τους την αγοράζουν ολοένα και πιο φτηνά οι εκμεταλλευτές για να αυξάνει ο πλούτος τους και δε δίνουν δεκάρα ούτε για τις αρρώστιες που τους χτυπούν, ούτε για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ούτε πολύ περισσότερο για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας για τους «πληβείους». Τους έχουν αναλώσιμο, καύσιμη ύλη στις μυλόπετρες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Και επειδή στο σάπιο μονοπωλιακό καπιταλισμό η αντίδραση αποτελεί το οξυγόνο της ζωής μιας κοινωνίας ποτισμένης ως το μεδούλι με το αδηφάγο κέρδος και όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα και μόνο εμπόρευμα, το αχόρταγο κυνήγι της επιχειρηματικής δράσης δεν αφήνει έξω απ' αυτήν ούτε αυτό τον τομέα της Υγείας.

Αυτή η πολιτική ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης στην Υγεία έφερε ως τώρα τα εξής αποτελέσματα: Το Σεπτέμβρη του 2005 οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν σε 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας, δίνοντας στη χώρα μας την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ποσοστό αυτό ξεπερνά και αυτό το αντίστοιχο 55,7% των ΗΠΑ, όταν το 2004 οι ιδιωτικές δαπάνες ήταν 46,1%. Από τα στοιχεία γίνεται φανερό πως για το κεφάλαιο έχει ήδη διαμορφωθεί ένας παραδεισένιος κερδοφόρος τομέας, αφού την περίοδο 1997-2004 ο τζίρος των επιχειρήσεων Υγείας αυξήθηκε κατά 134,2%. Ετσι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν άγρια χαράτσια για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες, πατώντας κυριολεκτικά στο λαιμό αυτών που για να καλύψουν τις ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να πληρώσουν το πανάκριβο αγαθό της υγείας που τους στερεί η άκρατη πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Ταυτόχρονα, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται και που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φορτώνουν με νέα βάρη τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοστολογώντας τις ιατρικές πράξεις, που θα έπρεπε να καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Και προσφέρουν νέα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα με λεφτά των ασφαλισμένων, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία συμβάλλονται για ιατρικές εξετάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2737/99 έβαλε το ΙΚΑ να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για ιατρικές πράξεις πριν το 1998 που κοστολογήθηκαν παραπάνω!

Τα γαλαζοπράσινα χαράτσια θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στους ανθρώπους του μόχθου. Μονόδρομος για την αντιμετώπισή τους είναι ο αγώνας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ