Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με σκονάκια του ΠΑΣΟΚ

Με επιχειρήματα βγαλμένα στην κυριολεξία από προχτεσινό δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Πρετεντέρης από τη στήλη του στο «Βήμα» προσπαθεί να συκοφαντήσει το ΚΚΕ ως προς τη θέση του για το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων. Ο αρθρογράφος ωρύεται επειδή το ΚΚΕ αναδεικνύει τη συνενοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο έγκλημα σε βάρος της περιουσίας των εργαζομένων, αφού τα δυο κόμματα από κοινού αποφάσισαν να παίζονται στον τζόγο των χρηματιστηρίων και γενικότερα στην αγορά τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο Γ. Πρετεντέρης δανείζεται στοιχεία από τη «λίστα» που μοίρασε το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους προχτές, σύμφωνα με την οποία τη διετία 2005 - 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, «1,8 δισ. ευρώ μετακινήθηκαν από ομόλογα με σταθερή και εγγυημένη απόδοση σε τραπεζικά προϊόντα υψηλού ρίσκου και αμφιλεγόμενης απόδοσης». Και εγκαλεί το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», γιατί δεν εναρμονίζονται με τη βολική για το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογία και την αποπροσανατολιστική κουβέντα περί «διαφάνειας», αλλά, αντίθετα, αναδεικνύουν τις ευθύνες και των δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο τζογάρισμα των αποθεματικών.

Αντί άλλης απάντησης, παραπέμπουμε τον Γ. Πρετεντέρη στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ» (24-25/3/2007), όπου παρουσιάζεται με αδιάσειστα στοιχεία η διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Εκεί, λοιπόν, ο αρθρογράφος του «Βήματος» θα «ανακαλύψει» αυτό που ήδη ξέρει και με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει, επειδή ακριβώς ξεγυμνώνει την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ ότι: Με αλλεπάλληλους νόμους της ΝΔ (1992) και του ΠΑΣΟΚ (1995, 1999, 2002) θεσμοθετήθηκε και επεκτάθηκε το πολύμορφο τζογάρισμα των αποθεματικών. Αλλά και πολύ πριν το 1992, το ξεζούμισμα των αποθεματικών αποτελούσε «δεύτερη φύση» των κυβερνήσεων του δικομματισμού, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τα χρήματα που ποτέ δεν αποδόθηκαν στα Ταμεία από το κράτος κατά παράβαση των νόμων μετά το 1992.

Αν, μάλιστα, ο Γ. Πρετεντέρης κάνει τον κόπο να γυρίσει και σελίδα στο συγκεκριμένο φύλλο του «Ρ», τότε θα διαπιστώσει το εξής ενδεικτικό στοιχείο: Μόνο τη διετία 1999 - 2000, ελέω της πρασινογάλαζης νομοθεσίας, μόνο τα Ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης, απώλεσαν από τα αποθεματικά τους μέσω του χρηματιστηρίου πάνω από 1,3 δισ. ευρώ! Χασούρα που έφτασε συνολικά τα 2,28 δισ. ευρώ μέχρι το 2001 και μεταφράζεται σε ληστεία από το κεφάλαιο της τάξης του 43% επί της αρχικά επενδεδυμένης αξίας των αποθεματικών.

Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δε βολεύει το ΠΑΣΟΚ. Και δικαιολογημένα εκνευρίζεται ο Γ. Πρετεντέρης, βλέποντας ότι το ΚΚΕ δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένο, στο όνομα ενός πραγματικού σκανδάλου, όπως είναι αυτό της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», να αθωώσει το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες του στο ληστρικό τζογάρισμα των αποθεματικών. Υπάρχει όμως και ο ανομολόγητος στόχος του αρθρογράφου. Ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βγάλει λάδι το «νόμιμο τζογάρισμα» και μάλιστα με όρους ...διαφάνειας. Στο οποίο όλοι τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) συμφωνούν, επειδή ακριβώς αφορά στη ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου να κερδοσκοπεί σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων, της περιουσίας δηλαδή των εργαζομένων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ