Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σκάνδαλο εδράζεται στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την παραπομπή των Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού πρότεινε ο Α. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες Δρυ - Φωτιάδη

Οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βαρύνουν τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι σήμερα συνεχίζουν να χορηγούνται σωρηδόν στο κεφάλαιο εκτάσεις του Δημοσίου, ενώ η σκανδαλολογία που χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στόχο έχει να συσκοτίσει την ουσία του προβλήματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου των πρώην υφυπουργών Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Απόστολου Κοντού. Οπως είπε, «πάντα λέμε ναι στη διερεύνηση, ενώ δε γίνεται το ίδιο από τα δύο μεγάλα κόμματα», γι' αυτό και «η ΝΔ δε δέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο, θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία», ενώ «το ΠΑΣΟΚ βγάζει λάδι τους δικούς του υφυπουργούς και τα φορτώνει στη ΝΔ».

Τοποθετούμενος για την ουσία του σκανδάλου, επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «αποφάσεις του Γ. Δρυ και του Α. Φωτιάδη έδωσαν ουσιαστικά στη Μονή το δικαίωμα της κυριότητας. Παραιτήθηκε το Δημόσιο από τα δικαιώματά του». Στη συνέχεια, «η ΝΔ αξιοποίησε τις αποφάσεις αυτές, τις επιβεβαίωσε, παραιτήθηκε από την εξέλιξη δικαστικής απόφασης που κερδήθηκε υπέρ του Δημοσίου και προχώρησε στις ανταλλαγές. Το ένα ήταν συνέχεια του άλλου».

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Αναφερόμενος στο θέμα των ποινικών ευθυνών, ο Α. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Βουλγαράκη. Βεβαίως, είχαμε ερωτηματικά για τον κ. Ρουσόπουλο λόγω των γνωριμιών με τους μοναχούς, όμως δεν πειστήκαμε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις». Επισήμανε ότι «τασσόμαστε υπέρ της παραπομπής των κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για την κατηγορία της απιστίας προς την υπηρεσία», συμπληρώνοντας ότι «για τη ζημιά όμως ευθύνονται και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο η ζημιά».

O Α. Σκυλλάκος διευκρίνισε ότι «απορρίπτουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος και της απάτης, γιατί δε συζητήθηκαν ποτέ στις εξεταστικές επιτροπές». Πρόκειται - σημείωσε - για «νομική κατασκευή προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην υπάρξει παραγραφή», όμως «για την παραγραφή ευθύνονται τα κόμματα που έχουν συμφωνήσει να παραγράφεται γρηγορότερα το αδίκημα όταν πρόκειται για υπουργό».

Παράλληλα, έθεσε γενικότερα θέμα για το «τι θα γίνει επιτέλους με τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια των Σουλτάνων;» και επισήμανε ότι «γίνονται καθημερινά Βατοπέδια. Τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου δίνονται σε διάφορους φορείς», ενώ αναμένεται να συζητηθεί «το νομοσχέδιο για το Fast Track με το οποίο το κράτος θα μπορεί να παραχωρεί χωρίς όρους τη δημόσια περιουσία».

Αιτία η εμπορευματοποίηση της γης

Στην πολιτική ουσία του θέματος εστίασε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως ανέφερε, «λυδία λίθος των όσων έγιναν είναι η εμπορευματοποίηση της γης, της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών. Για άλλη μία φορά υπογραμμίζουμε: Δάση, βουνά, παραλίες, λίμνες είναι δημόσια περιουσία. Δεν πωλούνται, δεν εκχωρούνται, δεν μπαίνουν στον τζόγο».

Σημείωσε ακόμα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όλες οι μεταβιβάσεις γης πρέπει να ακυρωθούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σήμερα «διατυπώνονται προτάσεις να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία» στο πλαίσιο του μνημονίου, τονίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ, αφού «αυτός ο πλούτος είναι λαϊκή περιουσία». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της παραγραφής αδικημάτων υπουργών, ζητώντας την αλλαγή του νόμου, ώστε «όπως ο κάθε πολίτης παραπέμπεται, το ίδιο να ισχύει και για τους υπουργούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρυστάλλινη η θέση του ΚΚΕ(19/11/2010)
Προσπάθεια να συγκαλυφθεί η δικομματική συνενοχή(29/6/2010)
Προανακριτική για το Βατοπέδι ζήτησε το ΠΑΣΟΚ(15/1/2009)
Επιχειρεί να εμφανιστεί «πρεσβευτής» της κάθαρσης(21/10/2008)
Με μηνύσεις στην υπηρεσία της συσκότισης του σκανδάλου(18/10/2008)
Κάνει ρελάνς με πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή(16/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org