Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για ποιο ... «καινούριο» μιλούν;

Η εκλογή κάποιων συγκεκριμένων προσώπων στο β' γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τροφοδότησε τον αστικό Τύπο με σχόλια και εκτιμήσεις περί «νίκης ανεξάρτητων υποψηφίων» που κατήλθαν στις εκλογές «κόντρα στο τοπικό κατεστημένο», που «φέρνουν το νέο», «το καινούριο» κ.ά. Αυτού του τύπου οι αναλύσεις περιστρέφονται κυρίως γύρω από την εκλογή του Γ. Μπουτάρη και του Γ. Καμίνη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Αλλωστε και πριν τις εκλογές η αστική προπαγάνδα πολύ συχνά έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε υποψήφιους «άφθαρτους», «εκτός κομματικών μηχανισμών» κλπ. Τώρα λένε ότι «το πείραμα» πέτυχε! Δηλαδή εκλέχτηκαν οι εκτός κομματικών μηχανισμών και άρα ο λαός μακριά από τα κόμματα για να δει «άσπρη μέρα».

Πρώτον: Ολοι όσοι εμφανίζονταν ως τέτοιοι, μηδενός εξαιρουμένου, είχαν τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα. Στελέχη της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, αλλά και επιχειρηματίες, είχαν βρεθεί δίπλα σε τέτοιους υποψήφιους.

Δεύτερον: Μετά τις εκλογές αστικά πολιτικά κόμματα, πολιτικοί από συγκεκριμένους χώρους πανηγύριζαν για την εκλογή τέτοιων «ακομμάτιστων» και έκαναν λόγο για νίκη του κόμματός τους. Οι περιπτώσεις των Μπουτάρη και Καμίνη είναι χαρακτηριστικές. ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι, πολιτικοί από το χώρο της ΝΔ δήλωναν νικητές με αφορμή την εκλογή Μπουτάρη. Οσο για την εκλογή Καμίνη, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι θεωρούν ότι τα κόμματά τους νίκησαν, ενώ ήδη έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο πληροφορίες ότι ακόμα και η ΝΔ δεν στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα γι' αυτή την εξέλιξη...

Πίσω από το επιχείρημα των «ακομμάτιστων», υπάρχει και μια άλλη πολύ σοβαρή διάσταση. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι οι εκλογές του Νοέμβρη είναι εκλογές ανάδειξης τοπικών οργάνων του αστικού κράτους. Και πως είναι μια ακόμα μάχη, στην οποία συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, με βασικό πυρήνα τη στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Πολύ απλά και κατανοητά, στην εκλογική μάχη, που ολοκληρώθηκε σε δύο γύρους την περασμένη Κυριακή, συγκρούστηκαν συμφέροντα ταξικά. Μοιραία λοιπόν, όλοι όσοι εκλέχτηκαν - μέσα σε αυτούς και οι δήθεν ακομμάτιστοι - από την 1.1.2011 θα κληθούν να πάρουν πολύ συγκεκριμένη θέση για την πολιτική που τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, που καταδικάζει σε φτώχεια το λαό, που ζητά από τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την κρίση.

Η στάση που θα κρατήσουν απέναντι σε αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο για να δούμε «τι καπνό φουμάρουν» όλες οι δημοτικές ή περιφερειακές αρχές. Ολοι τους θα κληθούν να υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη» που θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, επιβολή νέων φόρων, εκτεταμένο ξεπούλημα γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι δήθεν ακομμάτιστοι έχουν δηλώσει οπαδοί αυτής της πολιτικής που θα περάσει και μέσω του «Καλλικράτη». Ενα στίγμα, λοιπόν, για το τι πολιτική θα ακολουθήσουν, το έχουν ήδη δώσει... Και το μόνο «καινούριο» που θα φέρουν είναι νέα βάρη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ