Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία, δηλωτικά των θετικών διεργασιών που εξελίσσονται στις λαϊκές συνειδήσεις, καταγράφει πανελλαδική έρευνα της εταιρείας «Public Issue», το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Στο ερώτημα για το ποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες για το χρέος της χώρας, οι ερωτώμενοι απαντούν: Οι ελληνικές κυβερνήσεις 96%, οι κερδοσκόποι 87%, οι ελληνικές τράπεζες 72%, οι Γερμανία - Γαλλία 69%, οι ξένες τράπεζες 66% και το ευρώ 46%.

Σχετικά με το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής: Οργή/Αγανάκτηση 33%, ανησυχία/άγχος 19%, απογοήτευση 16%, ντροπή 8%. Οι ερωτώμενοι δηλώνουν ακόμα κατά 66% ότι «δεν εμπιστεύονται» τον Γιώργο Παπανδρέου για τη διαχείριση του οικονομικού προβλήματος, ποσοστό που τον περασμένο Φλεβάρη ήταν στο 43%.

Αντίστοιχα, αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το 51% (με τις θετικές γνώμες να περιορίζονται στο 30%), ενώ στην περίπτωση του ΔΝΤ οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 74% (θετικές γνώμες 19%). Το 65% φέρεται να πιστεύει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα». Στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα με το χρέος της», μόλις ένα 23% ισχυρίζεται ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου, ενώ και στο ερώτημα για το αν πρέπει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη μόνο το 22% απαντάει θετικά, έναντι του 69% μέχρι πρότινος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org