Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας υπερασπίστηκε τα εγκληματικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας και τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτά

ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, στην ενημέρωση για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Λισαβόνα, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Η μη συμμετοχή μας, είπε ο Ε. Βενιζέλος, «θα δημιουργούσε βλαπτικά γεγονότα», ένα από τα οποία θα ήταν και «η μείωση της διαπραγματευτικής μας ισχύος για το Αιγαίο». Γι' αυτό το λόγο, είπε, η χώρα μετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία, αλλά και στη ΝΑΤΟική «αντιπυραυλική ασπίδα». Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε ότι η ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση της χώρας αποτελεί στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και συνέπεια αυτού είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να έχουν παραχωρηθεί εξολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

Αθωώνοντας ουσιαστικά τη λυκοσυμμαχία για το μακέλεμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι η διάλυσή της ξεκίνησε από την ΕΕ, που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση, ενώ και για το Κόσσοβο είπε ότι τυπικά, τις εντολές για τους πρώτους βομβαρδισμούς έδωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ακόμα και τις «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι αυτές γίνονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει την επί της ουσίας ΝΑΤΟποίηση και του συγκεκριμένου Οργανισμού.

Σε όλες τις αποστολές του ΝΑΤΟ, συνέχισε ακάθεκτος ο αρμόδιος υπουργός, η Ελλάδα συμμετέχει για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Εκτιθέμεθα, είπε, σε εθνικούς κινδύνους εάν δεν ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στη συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι και μεμονωμένοι».

Για το Αιγαίο, διέψευσε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ απαγόρευσε στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πέρα από τον 25ο Μεσημβρινό και ανέφερε ότι η χώρα μας, σχετικά με το FIR στο Αιγαίο και την υποβολή σχεδίων πτήσεων, ζητά από την Τουρκία ό,τι ισχύει και για τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι οι εξοπλισμοί του ελληνικού στρατού γίνονται με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και όχι με βάση τις ΝΑΤΟικές.

Διαρκής ο κίνδυνος στο Αιγαίο

«Καιρό είχαμε να ακούσουμε τέτοιους ύμνους για το ΝΑΤΟ», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Θύμισε στον Ε. Βενιζέλο ότι το ΝΑΤΟ βαρύνεται με 120 περίπου επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, με πραξικοπήματα, με την κατοχή της Κύπρου, ενώ φρέσκο είναι ακόμα το αίμα που χύθηκε στη Γιουγκοσλαβία από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και στο Αφγανιστάν, όπου ρέει ακόμα.

Κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι στόχος του ήταν πάντα η διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε όλη τη Γη και η προσπάθεια να αποτραπούν οι λαοί από το να ακολουθήσουν άλλο δρόμο από αυτόν που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές.

Ολες αυτές οι στρατηγικές, τόνισε ο Θ. Παφίλης, έρχονται τώρα να επικαιροποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι προβλέπεται ακόμα και η επέμβαση στο εσωτερικό των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να κατασταλούν τα λαϊκά κινήματα. Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία, ο έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών και το μοίρασμα των αγορών σε όλο τον κόσμο.

Τόνισε ακόμα ότι το λεγόμενο αποτρεπτικό δόγμα του ΝΑΤΟ είναι στην ουσία η επέκταση των «προληπτικών πολέμων» του Χίτλερ και υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες για τους λαούς. Αναφερόμενος στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία πλέον θα είναι ΝΑΤΟική και όχι απλώς αμερικανική, είπε ότι πρόκειται για έναν κατεξοχήν επιθετικό μηχανισμό, που σκόπιμα δεν προσδιορίζει τον εχθρό και εμπλέκει τη χώρα μας σε μελλοντικές περιπέτειες.

Σχετικά με το Αιγαίο, ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι για τη λυκοσυμμαχία θεωρείται «ΝΑΤΟική λίμνη» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συμφωνίες που εξυφαίνονται σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση και τη συνεκμετάλλευση, θέτοντας επί της ουσίας θέμα συνόρων στο Αιγαίο.

Είμαστε, κατέληξε, κατηγορηματικά αντίθετοι με όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και με τη στάση της κυβέρνησης έναντι του ΝΑΤΟ και ζητάμε την απεμπλοκή από αυτά τα σχέδια. Πρέπει, είπε, να γυρίσουν άμεσα στην Ελλάδα τα στρατεύματα που μετέχουν στις ΝΑΤΟικές αποστολές και κοστίζουν 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο του πολιτικού κειμένου της Συνόδου Κορυφής και ζήτησε να μάθει εάν στο νέο δόγμα περιλαμβάνεται αναφορά στα Ελληνοτουρκικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org