Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10826

Καλπάζει η ανεργία απροστάτευτοι οι άνεργοι
  • Αύξηση 6% της ανεργίας τον Οκτώβρη του 2010 σε σχέση με το Σεπτέμβρη καταγράφει ο ΟΑΕΔ. Στους 707.382 οι άνεργοι.
  • Ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος αφού δεν εγγράφονται όλοι, ενώ και με μία ώρα δουλειά τη βδομάδα δε θεωρούνται άνεργοι.
  • Μόλις ένας στους τέσσερις δικαιούται το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ.

ΣΕΛ.  3

ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ με νέα άγρια μέτρα για το δάνειο της τρόικα

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου, ούτε από την έκβαση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μέσα και έξω από την ΕΕ

Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν οι απειλές και οι εκβιασμοί από κυβέρνηση - ΕΕ ,με αφορμή την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου της τρόικας. Οι εργαζόμενοι, για να αντιμετωπίσουν τη νέα σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και στη ζωή τους, χρειάζεται τώρα να συσπειρωθούν σε κοινό λαϊκό μέτωπο πάλης στη γραμμή: Την κρίση να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ωφελήθηκαν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση και για τα ελλείμματα. Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ που μόνο δεινά φέρνει στο λαό. Αυτός είναι βασικός και απαραίτητος όρος για να υπάρξει δρόμος ανάπτυξης υπέρ της λαϊκής ευημερίας και όχι των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  6  -  9

Eurokinissi

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή
  • Η χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ένα ακόμα μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής.
  • Αλέκα Παπαρήγα: Σε δύο μέρες γίνεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, και οι αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ενα μέρος αφορά στην «αντιπυραυλική ασπίδα» που θα εγκατασταθεί στο Αιγαίο, στα τουρκικά εδάφη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας γίνονται ακόμα χειρότερα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί σε όλα κάτω από το τραπέζι και ό,τι λέει δημοσίως δεν ισχύει.

ΣΕΛ.  12  -  13

Ούτε Σκύλλα ούτε Χάρυβδη

Μετά τον ντόρο με την Μέρκελ, ήρθαν ταυτόχρονες ανακοινώνεις της ΕΕ και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για να δώσουν ταυτόσημες εξηγήσεις σχετικά με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την τρόικα. Ποιο το πρόβλημα; Τα παραπανίσια 4,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα και πώς θα καλυφθούν. Μόνο που αυτό ακούγεται και γράφεται ελέω κυβέρνησης εδώ και κάμποσο καιρό. Γιατί λοιπόν ο νέος ντόρος; Γιατί πρέπει να καλυφθούν με γενναίες περικοπές κρατικών εξόδων. Και αυτό επίσης έχει γραφτεί και ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη. Τι θα γίνει; Απολύσεις και δραστικές μειώσεις μισθών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ακόμη πιο άγριες περικοπές στα νοσοκομεία, γενικότερα στο δημόσιο τομέα Υγείας, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, στους ΟΤΑ. Ο μπαμπούλας του εκβιασμού είναι έτοιμος. Πάση θυσία να εκταμιευτεί η τρίτη δόση, διαφορετικά έχουμε παύση πληρωμών. Ατιμο δίλημμα γιατί όλα τα παραπάνω κοψίματα είναι παύση πληρωμών. Απεγκλωβισμός του λαού από επιλογές μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Για να απαλλαγούμε από την τρόικα, το σημερινό και τα επόμενα μνημόνια, να βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από την πολιτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να απαλλαγούμε από την εξουσία των μονοπωλίων, να αποδεσμευτούμε από την ΕΕ. Δε χρωστάει δεκάρα ο λαός να πληρώνει, του χρωστάνε πολλά, του ανήκουν όλα.



ΓΣΕΒΕΕ
Υπερθεματίζει για την καταστρατήγηση των συμβάσεων

ΣΕΛ.  17
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σοβαρές ζημιές από πλημμύρες

ΣΕΛ.  20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης με νέα χαράτσια στα νοσοκομεία

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ