ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΗ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Καλπάζει η ανεργία - απροστάτευτοι οι άνεργοι

Μόλις ένας στους τέσσερις δικαιούται το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ

Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση των μεταλλεργατών
Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση των μεταλλεργατών
Στα 707.382 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Οκτώβρη, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (665.059 άνεργοι). Την ίδια στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται μόλις σε 183.161 άτομα και εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14.761 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβρη. Δηλαδή μόνο ένας στους τέσσερις παίρνουν το επίδομα ανεργίας. Τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ έρχονται να επιβεβαιώσουν την άμεση ανάγκη για επιδότηση και προστασία των ανέργων. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Από τη στιγμή που τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα οξύνουν τα αδιέξοδα για εκατοντάδες χιλιάδες, από τη στιγμή που η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή δουλειά για όλους, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

Η κατάσταση είναι τραγική, αν σκεφτεί κανείς ότι: Τον Οκτώβρη έχασαν τη δουλειά τους 109.091 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 77.850, των οποίων έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι 26.805, που αποχώρησαν «οικειοθελώς», δηλαδή 104.655 άνθρωποι, που έχασαν το μεροκάματο τον προηγούμενο μήνα, δε δικαιούνται εξ ορισμού ούτε και το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ! Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι 247.306 μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς δουλειά για 12 μήνες και πάνω) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι επίσης δε δικαιούνται το επίδομα. Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με το Σεπτέμβρη κατά 15.928 άτομα. Για να μη μιλήσουμε για τους χιλιάδες ανέργους που δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ...

Αδιέξοδη για τους εργάτες η «ανταγωνιστικότητα»

Οι εξελίξεις αυτές στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη - ανεξαρτήτως κερδοφορίας ή κρίσης - βαδίζει χέρι χέρι με την ανεργία. Μια σειρά κερδοφόρες επιχειρήσεις προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, ενώ η μείωση του προσωπικού συμβάλλει στη μεγαλύτερη κερδοφορία τους. Ακόμα και η εξέλιξη της τεχνολογίας στον καπιταλισμό σημαίνει λιγότερο προσωπικό, γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία. Την ίδια στιγμή χιλιάδες απολυμένοι αντικαθίστανται από ημιαπασχολούμενους ή συμβασιούχους. Αλλες επιχειρήσεις κλείνουν, μην μπορώντας να αντέξουν στο σφοδρό ανταγωνισμό, άλλες μεταφέρουν τις εργασίες τους σε άλλη χώρα ή σε άλλον κλάδο για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον, ακόμη και όταν μια επιχείρηση βγαίνει ενισχυμένη από τον ανταγωνισμό, αυτό σημαίνει ότι «πνίγει» άλλες επιχειρήσεις του ίδιου ή συναφούς κλάδου, δηλαδή πάλι κάποιοι εργαζόμενοι «την πληρώνουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. οι προσλήψεις μείον τις απολύσεις, τις λήξεις συμβάσεων και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις) ανέρχονται σε -44.302. Το μέγεθος αυτό τον Οκτώβρη του 2009 ήταν -39.227, τον Οκτώβρη του 2008 ήταν -37.737, τον Οκτώβρη του 2007 ήταν -28.938. Επιπλέον, στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται το 35% των ανέργων που αναζητούν εργασία.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι άναρχη και οι επενδύσεις δε γίνονται σύμφωνα με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, ούτε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών. Με μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με τα βασικά μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες της χώρας, όπως η ναυπηγική, η ενέργεια, η χαλυβουργία, η αγροτική παραγωγή, οι κατασκευές, η βιομηχανία μετάλλου κλπ. Τότε όλοι θα έχουν σταθερή δουλειά, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης θα μειώνει τον εργάσιμο χρόνο.

COCA-COLA
Στο δρόμο 35 εργάτες

Τα όργανα ξεκίνησαν στην Πάτρα, έπεται συνέχεια στην Αθήνα

Σε απολύσεις προχωρά η εργοδοσία της «Coca-Cola». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, η εργοδοσία πραγματοποίησε 35 απολύσεις πωλητών στην Πάτρα, ενώ σε χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, μίλησε για μείωση του προσωπικού και απολύσεις και στο εργοστάσιο της Αθήνας.

Το Σωματείο δηλώνει πως δεν αποδέχεται τις απολύσεις των εργαζομένων και προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 3.30 το μεσημέρι στα γραφεία του. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με την εργοδοσία για το θέμα των απολύσεων. Με σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο σημειώνει πως «κινείται στην κατεύθυνση άμεσης συνάντησης με τις διοικήσεις» και των υπόλοιπων Σωματείων του ομίλου.

Πάντως, οι εξελίξεις συνολικά στον κλάδο μαρτυρούν τα αδιέξοδα που γεννά η οργάνωση της παραγωγής με άξονα την κερδοφορία των μονοπωλίων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε ολοκληρωμένη και θρεπτική διατροφή. Σ' αυτή την κατεύθυνση μεγαλώνει η ανάγκη συσπείρωσης στην ταξική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που στέκεται μπροστάρης στον ταξικό συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων (με «όπλο» το πλαίσιο του ΠΑΜΕ) και για την οργάνωση και κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΦΑΓΕ, όπου η Ομοσπονδία, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο προσπαθούν να αναπτυχθεί δράση, με πλατιά ενημέρωση στη γύρω περιοχή και μαζί με τους μαζικούς φορείς της Μεταμόρφωσης και της Φιλαδέλφειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ξεκινάει τριήμερη κινητοποίηση

Στις 9.30 π.μ. η αυριανή προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο Παρασκευή και σε 48ωρη αποχή το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοέμβρη ο κλάδος στους ΟΤΑ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις, να συμβάλουν στο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης ενάντια στις απολύσεις, αλλά και στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας. Για την αυριανή απεργία, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Η ΔΑΣ, μπροστά στην κινητοποίηση, καλεί τις διοικήσεις των σωματείων και τους εργαζόμενους «μέσα από μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση». Τονίζει την ανάγκη «να εξασφαλισθεί η ενιαία δράση του κλάδου», αλλά και να υπάρξει «κοινό πλαίσιο αιτημάτων με τους δημότες» και να κληθούν και άλλοι κλάδοι σε κοινή πάλη. «Αυτή θα είναι, καταλήγει η ΔΑΣ, η συμβολή μας στην ενιαία δράση για κοινωνική συμμαχία, για ενιαίο μέτωπο στα μονοπώλια και τα κόμματά τους, για ένα μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία».

Απολύσεις και στη Λάρισα

Δεκατρείς εργαζόμενες απέλυσε η εργοδοσία της εταιρείας κέτερινγκ που έχει αναλάβει τη σίτιση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Την απόλυσή τους καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αντιπροσωπεία του οποίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από την πλευρά της, η διοίκηση απάντησε πως οι ανάγκες θα καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό κάτι που θα σημάνει εντατικοποίηση της εργασίας.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ Ν/Ζ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Σήμερα η νέα πορεία

Για ουσιαστική στήριξη των ανέργων

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, απαιτώντας δουλειά και επιδόματα ανεργίας. Σήμερα, στις 3 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στον Πειραιά. Οι άνεργοι δίνουν μάχη επιβίωσης συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και στο ΠΑΜΕ για:

-- Επίδομα ανεργίας σε όλους για όσο είναι άνεργοι και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Ο κατώτερος μισθός να είναι 1.400 ευρώ και το επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.

-- Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ' αυτούς και τις οικογένειές τους, με κάλυψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. για την τετραμελή οικογένεια, την περίοδο της ανεργίας και επιδότηση του ενοικίου.

-- Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ