Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Μαχαίρι» στα Ταμεία και τις συμβάσεις

Το νέο «κοστούμι» σε βάρος Ταμείων και ασφαλισμένων θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ

Μετά το μαχαίρι που έπεσε το 2010 στις συντάξεις, το νυστέρι των περικοπών θα μπει βαθιά στις παροχές Υγείας των Ταμείων. Ταυτόχρονα το 2011, θα ακολουθηθεί αυστηρά όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο για τα ΒΑΕ και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το νέο «πακέτο» συζητήθηκε χτες στη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και επιβεβαιώνεται ότι εκτός από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, προβλέπονται και νέα μέτρα που θα μεταφραστούν σε νέες περικοπές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Το συνολικό επιπλέον κοστούμι σε βάρος των Ταμείων για το 2011, ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δε θα αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 25% της κρατικής χρηματοδότησης που προβλεπόταν στο σχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι περικοπές αυτές εμφανίζονται από το υπουργείο Εργασίας ως «εξυγίανση» και «εξοικονόμηση πόρων». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η «εξοικονόμηση» θα προέλθει κατά 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών Υγείας και άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, η στέρηση από τα Ταμεία άλλων 2,6 δισ. ευρώ ανεβάζει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του 2010.

Επιπλέον, μέσα στο 2011 θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου για τα ΒΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες θα αποχαρακτηριστούν ολόκληροι κλάδοι και επαγγέλματα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τη λίστα θα εξοβελιστούν περίπου το 40% των εργαζομένων που υπάγονται σε αυτά, εξασφαλίζοντας και με αυτόν τον τρόπο μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των επιχειρήσεων. Με τις αναλογιστικές μελέτες που προβλέπεται να γίνουν σε όλα τα επικουρικά ταμεία μέχρι τον επόμενο Μάρτη, η κυβέρνηση θα αρχίσει να «ξηλώνει» και τις επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα μπούνε κάτω από τη λαιμητόμο των «μελετών», οι οποίες θα γίνουν το πρόσχημα για τη ριζική τους συρρίκνωση.

Το δρόμο της νομοθέτησης παίρνει και η πρόβλεψη του μνημονίου για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατάργηση των συμβάσεων και των κατώτερων ημερομισθίων, νομοθέτηση στην οποία επέμειναν ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, αφού, όπως είπαν, αυτά προβλέπονται στο μνημόνιο.

Παράλληλα με την κατάργηση των συμβάσεων, το μνημόνιο που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση προβλέπει ακόμα:

  • Την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.
  • Την ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.
  • Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Την επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Βέβαια, όπως πάντα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την πάγια και διαχρονική τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να έχει «αντιρρήσεις» για τον τρόπο εφαρμογής της πρόβλεψης του μνημονίου για κατάργηση των συμβάσεων. Στην πραγματικότητα, αυτό που την ενδιαφέρει είναι να «σώσει» το προφίλ της κυβέρνησης, να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, τους εργαζόμενους και μαζί «να σώσει» και την ηγεσία της ΓΣΕΕ με την οποία βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ