Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνονται οι πιέσεις για «μνημόνιο» και στην Ιρλανδία

Κορυφώνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία, από την ΕΕ προκειμένου και πάλι να πληρώσει ο λαός της τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και να συνεχίσουν την τοκογλυφία με επαχθέστερους όρους οι λεγόμενοι διεθνείς δανειστές, δηλαδή το πολυεθνικό κεφάλαιο, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η εφημερίδα «The Irish Independen», η ιρλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί «ευρωπαϊκή βοήθεια» απευθείας προς τις τράπεζες της χώρας.

«Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για το σύνολο του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ένεση (ευρωπαϊκής βοήθειας) δηλαδή δάνειο στις τράπεζες για να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να ηρεμήσουν οι αγορές», διαβεβαιώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα, ο Λένιχαν, ο οποίος συμμετείχε χτες στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ μπορούσε να δεχθεί «βοήθεια» για τις τράπεζες ώστε να «αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης των δημόσιων οικονομικών».

Ο λόγος που ουσιαστικά επικαλούνται οι Ιρλανδοί κυβερνώντες, για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου, είναι ότι δεν πρέπει να πειραχτεί η αξιοπιστία της οικονομίας με ξένη επιτήρηση, καθώς και η χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, το γερμανικό κεφάλαιο έχει όφελος από ένα «μνημόνιο» τύπου Ελλάδας και στην Ιρλανδία. Γι' αυτό στις πιέσεις πρωτοστατεί η Γερμανία, που με δηλώσεις του υπουργού της Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε κράζει ότι η «Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί "να ρίχνει χρήματα από τα ελικόπτερα" για να υποστηρίξει τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση, τα οποία οφείλουν να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις, την ώρα που η ευρωζώνη κλονίζεται από τις δυσκολίες της Ιρλανδίας». Σε ερώτηση που του έγινε για την Ιρλανδία, ο Μπρούντερλε σημείωσε ότι εναπόκειται «στην ιρλανδική κυβέρνηση να ζητήσει μια υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή από ευρωπαϊκά ταμεία».

Ωστόσο, ο υπουργός επέμεινε στο γεγονός ότι οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις, όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, θα πρέπει να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις, δηλαδή και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, για να μειώσουν τα ελλείμματά τους «κατά τρόπο που να μη χρειάζεται πλέον να ζητάνε βοήθεια». Οι ίδιοι εκβιασμοί επισείονται και για την Ισπανία και την Πορτογαλία, δηλαδή για να στραγγαλιστούν ακόμα παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα των λαών για να βγουν αλώβητοι οι καπιταλιστές από την κρίση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι οι «σωτήρες» την ίδια... «επιτυχία» έχουνε(2013-05-25 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης(2010-11-23 00:00:00.0)
Ολα τα βάρη στους εργαζόμενους(2010-11-10 00:00:00.0)
To δράμα της Ιρλανδίας(2010-09-12 00:00:00.0)
Δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση(2008-06-18 00:00:00.0)
Δε συμμετέχει η Ιρλανδία στη δημιουργία του ευρωστρατού(2002-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ